5 nyheter från Twitter – och en förändrad annonspolicy

Twitter gick på måndagen ut med att de inte längre accepterar annonser från statskontrollerade nyhetsmedier, en förändring som görs efter att de släckte över 900 konton som svartmålade demonstranterna i Hongkong. Den nya annonspolicyn landar bara dagar efter att Twitter lanserade ett antal tekniska nyheter runt plattformen.

326 miljoner människor använder Twitter en gång i månaden eller mer. Det totala användandet har gått ner, men antalet dagliga användare ökar. Vi på Tankbar har spanat på vad Twitter gör för att öka sin attraktionskraft, något som är avgörande i det pågående uppmärksamhetskriget mellan de sociala kanalerna.

Uppdateringen av annonspolicyn, som Resumé rapporterade om i sitt morgonsvep på tisdagen, motiveras med att de vill ”skydda en sund diskurs och en öppen konversation”. Med hjälp av organisationer som Reportrar utan gränser och Press Freedom Index ska Twitter avgöra vad som är ”statskontrollerade nyhetsmedier”.

I Sverige använder 22 procent av internetanvändarna Twitter, en tunn siffra jämfört med de 76 procent som Facebook presterar. Här ligger det dagliga användandet fast på sex procent av internetanvändarna, enligt den senaste rapporten Svenskarna och Internet. Även om kanalen inte är speciellt stor i Sverige, är den en del av det pågående samtalet i samhället. Skulle Twitter försvinna, finns ingen naturlig ersättare för den dialogen.

Twitter gör sitt bästa för att klamra sig fast bland de stora kanalerna och testar olika saker för att öka användningen. På ett pressevent på Twitters högkvarter i San Francisco diskuterade deras produktteam kommande satsningar alldeles nyligen. Bland annat socialmediatoday.com har rapporterat om nyheterna:

1. Ämnesrelaterade listor. Twitteranvändare ska framöver kunna uppdatera sig snabbt på olika ämnen via färdiga listor. Listorna är fortfarande i testläge, men är tänkta att omfatta intressen som resor, politik, musik, olika serier, vissa sporter och så vidare. Enligt Twitter ska listorna byggas upp av diverse konton som ofta twittrar om ett visst ämne.

2. Följ konversationer. Slå på notiser för att se när specifika tweets får replies? Antagligen möjligt framöver, Twitter testar funktionen just nu.

3. Byt ordning på bilder. En mindre förändring, men Twitter ska låta användarna byta ordning på bilderna i en tweet via drag’n’drop.

4. Stöd för livebilder. Som många känner till kan en iPhone spela in vad som händer 1,5 sekunder före och efter att en bild tas, vilket skapar små klipp i stället för vanliga foton. Twitter lägger in en funktion som gör hela livebilden publicerbar.

5. Sök i direktmeddelanden. Twitter jobbar på en sökfunktion för DM, direktmeddelanden.

Den sista funktionen har koppling till ett närliggande område: Möjligheten att ändra en skickad tweet. Där är det däremot stopp. Ingen edit-knapp i pipen den närmaste tiden – till många twittrares förtret. Twitters product lead Kayvon Beykpour kommenterar: “Det bör vi förmodligen bygga någon gång, men det ligger inte i toppen av priolistan”.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager