8 saker som ändras på Facebook – Instagram och WhatsApp flyttar in i Messenger

Mycket är på gång kring Facebooks olika verktyg just nu. I veckan släppte bolaget ett antal nyheter kring förändringar som involverar såväl Facebook som Instagram och WhatsApp. Temat är tydligt: Privatlivet ska värnas.

Den årliga utvecklarkonferensen Facebook F8 arrangerades i veckan. Mycket genomsyras av möjligheten att hålla vissa saker för sig själv och utvalda vänner. Grundaren Mark Zuckerberg sammanfattade i en dragning temat som ”framtiden är privat”. För att ni så smidigt som möjligt ska få koll på nyheterna har vi sammanställt en lista:

1. MEDDELANDEN

Facebook planerar att göra Messenger till den snabbaste kommunikationsappen på ”hela planeten”. Den ska dra mindre batteri, använda mindre utrymme och vara mer pålitlig och säker än någonsin, är planen. Messenger utvecklas till att inkludera konversationer även med vänner på Instagram och WhatsApp. En flik på Messenger dedikeras för de personer användarna värderar högst i sina liv. Där går det att uppdatera händelser, dela stories och diskutera minnen med en skara utvalda nära vänner. Det ska även gå att titta på videos tillsammans direkt via Messenger.

Alla nyheterna dyker upp i en ny Messengerapp för alla plattformar i alla länder.

2. WHATSAPP

Väldigt privat redan i dag, sett till Facebooks mission om utökad privacy. I vissa länder används WhatsApp i stor utsträckning för användare som vill komma i kontakt med företag och för att underlätta shopping lanseras nu WhatsApp Business Catalog, ett sätt för framförallt småföretagare att visa upp sina produkter. Även appens lösning för kortlösa betalningar, WhatsApp Pay, är på väg att spridas till fler länder. I dag är det stort i Indien.

3. NY DESIGN

Såväl Facebookappen som sajten får ny design. Den uppges vara enklare, snabbare och mer fokuserad på att lyfta användarnas egna communitys. Det ska gå att spara sin plats i flödet för att kunna fortsätta där scrollandet slutade. Dessutom introduceras ”dark mode” så att ögonen får vila när användarna konsumerar rörligt. Den stora förändringen är att den i dag klassiska Facebookblå färgen försvinner. Vad gäller Facebookloggan är förändringen förhållandevis liten, men det blir ändå en förändring (kika gärna på bilderna längst ner). Nya sajten har lanserats i USA och Kanada och sprids vidare över världen inom en snar framtid.

4. GRUPPFOKUS

Ett nytt verktyg introduceras för att användarna snabbt ska hitta grupper de kan vara intresserade av och en ny flik ger snabb överblick över händelserna i de grupper som du vill ha bäst koll på. Flera nya funktioner lanseras kring grupperna, exempelvis får medlemmar i hälso- och sjukvårdsgrupper möjlighet att ställa anonyma frågor via administratörer, användare i shoppinggrupper får ett verktyg för jobbansökningar och gaming-grupperna får en ny chattfunktion.

5. KÄRLEKSFOKUS

Med Facebooks nya dejtingverktyg Facebook Dating kan användarna hitta partners baserat på saker de har gemensamt, som gemensamma grupper och event. Dejting-profilen är separerad från den vanliga profilen. Facebook dejting finns snart i 19 länder, skriver TechCrunch. Som ett tillägg till Facebook Dating introduceras funktionen Secret Crush. Det är ett verktyg där användarna kan lista andra användare som de är intresserade av att vara mer än vän med… Om en vän placerar dig på sin lista, får ni en match. ”If not, no problem, c’est la vie”, sa en talesperson på Facebook på F8-konferensen och lyfte de faktum att secret crush-listorna är hemliga och att ingen någonsin får veta vem som finns på just din lista. Förutom kärleksbiten lanseras ett verktyg kallat Meet New Friends. Med det kan du hitta nya vänner via de uppgifter du har lämnat kring skola och yrke, exempelvis. Precis som med Facebook dating är privacy och säkerhet högt värderat här, enligt Facebook.

Bild: techcrunch.com

6. INSTAGRAM

En stor förändring är att antalet likes försvinner från flödet på Instagram. Den som har lagt ut en bild kan se hur många gillamarkeringar den har fått, men användarna kan inte se det på varandras bilder eller filmer. Det går att se vilka som har gillat ett inlägg, men inte hur många som har gjort det. Fler saker är på gång: Instagrams kamera förändras så att den blir enklare att hantera, profilsidorna är under bearbetning och användarna ska kunna skapa inlägg i Stories utan att ha ett foto eller en video i bakgrunden.

7. NÄTHAT

Instagramchefen Adam Mosseri lanserade ett antal idéer under F8 för hur kampen mot näthat kommer att kunna ske på Instagram. En del kommer kanske aldrig att se dagens ljus, sa han, andra är i testläge.

1. Varningar. Om du som användare skriver något som kan uppfattas som opassande, kan det dyka upp en uppmaning: ”Andra kan tycka att det här är opassande” och ett alternativ i stil med ”Undo”.

2. Säkerhetsverktyg. Möjligheten att göra diverse säkerhetsinställningar för kontot, som att blockera användare. Den funktionen finns förstås redan i dag, men gissningsvis lär säkerhetsverktyget uppdateras framöver.

3. Away mode. När en användare befinner sig i en situation som kan vara tuff, som ett skolbyte eller en separation, kan det gå att sätta Instagramkontot i ”away mode” i stället för att ta bort kontot. En chans att ta en paus, helt enkelt.

4. Anpassade interaktioner. Användare på Instagram kan få möjligheten att stänga av ett konto att exempelvis kommentera hennes inlägg.

8. TEKNIK

Facebook Spark AR Studio, som används av utvecklare för att utveckla AR-möjligheter, uppgraderas för att bland annat fungera på både Mac och PC. Portal, Facebooks egen skärmlösning för videosamtal, börjar säljas utanför USA och kopplas även till Whatsapp. Två nya VR-produkter lanseras: Oculus Rift S och Oculus Quest

– den sistnämnda belönades med fina applåder under Zuckerbergs dragning på F8.

Sist men inte minst, de nya logtyperna:

 

Här är den gamla loggan till vänster och den nya till höger:

The Verge har publicerat en genomgång av Facebooks dragning med alla nyheter, se den gärna på Youtube.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager