Amazon öppnar datacenter i Södermanland!

Amazon Web Services mål med projektet är att göra Stockholm till en region med minimal nedtid och maximal hastighet för molnkunder. Totalt har bolaget 16 sådana här regioner, så kallade AWS-regioner, runt om i världen.

I en intervju med Di Digital förklarar Amazon Web Services vd Andy Jassy, att den snabba tillväxten i Stockholms startupsektor är en av de största anledningarna till att det valde att placera datacentren här.

Tidigare har bland annat stora företag som exempelvis Facebook byggd datacenter i Sverige. Men den här byggnationen skiljer sig mycket från de, eftersom AWS inte är till för det egna bolaget. Istället är syftet att svenska företag skall kunna koppla upp sig mot en starkare infrastruktur än vad som tidigare varit möjligt.

Amazon valde Västerås, Eskilstuna och Katrineholm eftersom de ligger tillräckligt nära varandra för att inte påverka svarstider och tillräckligt långt från varandra för att inte alla tre ska påverkas vid exempelvis strömavbrott.

De räknar med att byggnaderna ska stå färdiga nästa år och att datacentren kommer ge en mängd nya arbetstillfällen. Vi på Tankbar tycker det är häftigt att ett av världens största moln-företag som Amazon vill etablera sig i vår region och ser fram emot hur mycket de tre datacentren kommer förbättra vår svarstid.