Mattias Ek
2 april, 2015

Är din sajt redo?

Googles nya regler för mobilanpassade sidor träder i kraft den 21 april.

Torsdagen den 26 februari 2015 smög Google ut ett blogginlägg om hur dom tänker ändra reglerna för hur sajter kommer indexeras på mobila enheter. Dom släppte även ut ett datum när denna uppdatering träder i kraft, den 21 april 2015.

Google skickade sedan ut varningar till ett antal webbplatser världen över som inte är mobilvänliga. Varningarna innehöll en lista på kritiska element kring användbarheten för mobilanvändare. De fortsatte sedan med att informera om att dessa sidor inte kommer visas för smartphoneanvändare om problemen inte rättas till.

Så varför sker detta nu?
Det visar sig nu att antalet smartphoneanvändare har nu blivit en majoritet och utgör mer än 60% av alla sök på Google. Det finns mer än 1,5 miljarder mobila internetanvändare över hela världen och cirka 80 procent av dessa äger en smartphone. Lite drygt en femtedel av världens e-handel sker över mobila enheter. Därför kommer detta inte som en chock egentligen. Google har tryckt på för mobil användarvänlighet under hela 2014 och fortsätter nu att trycka på extra hårt 2015.

Google arbetar kontinuerligt med att uppdatera sina sökalgoritmer för att bättre tillgodose behoven hos sina användare. Efter en lång testperiod beslutade dom att dela på indexeringen mellan mobil- och desktopenheter för att kunna ge en bättre användarupplevelse mot den nya trenden.

Testa om din sajt är mobilanvändarvänlig på Google Mobile-Friendly Test