Gör ditt varumärke som 50 procent – chansar i sociala medier?

Enbart hälften av marknadsförarna har en sociala medier-strategi att luta sig mot. 14 procent har en budget för influencer marketing. Och: Det är ganska spretigt kring ROI-mätningarna. Amerikanska Buffers stora årliga rapport, där 1800 marknadsproffs har sagt sitt, har nyligen släppts.

Trots att vi lever och andas sociala medier är det tydligt att kanalerna är unga i marknadsföringssyfte. Buffers jätterapport visar att många varumärken ser sociala medier som en nyckelfaktor i marknadsföringen. Samtidigt är 20 procent osäkra på hur de ska mäta effektiviteten och när man ser till ROI, return of investment, mäts det på ett gäng olika sätt. Det, om något, tyder på att många fortfarande famlar och inte riktigt har hittat ”hem” i sin marknadsföringsstrategi.

Trenderna i rapporten känns igen. Stories används av en miljard konton på Facebookägda plattformar och 57 procent av företagen anser det vara ”tämligen eller väldigt effektivt” i marknadsföringssyfte.

37 procent har testat influencer marketing och hela 68 procent anser det vara effektivt. Instagram rankas som den klart mest effektiva kanalen för den som vill jobba med influerare – jämför 70 procent med Youtubes 20. Det är dock bara 14,2 procent av de tillfrågade som har en budget för influencer marketing och nästan hälften anser att reglerna och riktlinjerna är oklara. Även här i Sverige har ersättningsnivåer och skatt diskuterats och i dag är det tydligt vad som gäller, något vi skrev om i bloggen i våras.

Vad gäller rörligt, som ju sopar banan med stillbilder i effektivitet, är det bara 14,5 procent som inte alls använder det i sin kommunikation. På frågan om varför de inte använder det mer, skyller många på att det tar tid. Det är dessutom tydligt att långt ifrån alla vet vad de ska göra för typ av rörligt – och hur.

Vi på Tankbar gör återkommande sociala medier-strategier till våra kunder. De uppdateras årligen och vi följer hela tiden med i trenderna för att anpassa budskap och kanaler efter rådande algoritmer. Många företag är säkra på att de vill finnas på Facebook, och flera känner sig trygga med Instagram, men i övrigt finns viss osäkerhet. Vi råder ofta kunderna att inte satsa för brett: Det är svårt att vara en stjärna på alla kanaler och, framförallt, att ha tid och resurser att kommunicera effektivt på många fronter samtidigt.

Förutom strategierna jobbar våra redaktörer med innehåll till ett antal olika plattformar och vi har experter på såväl text som bild och rörligt. Att fokusera på det bästa och starkaste innehållet är självklart för oss.

I undersökningen från Buffer ser det ut så här kring vilka kanaler som är populärast att använda just nu. Instagram fortsätter växa och lär sannolikt öka ännu mer med länkmöjligheter och shoppingtaggar i Stories.

Siffrorna skiljer sig förstås en aning åt från Sveriges, som presenteras i Svenskarna och Internet varje höst, då den amerikanska marknaden ofta är något före vår. Vi följer den dock inte slaviskt – självklart påverkar de demografiska skillnaderna en del.

En annan viktig aspekt för oss på Tankbar är att råda våra kunder att marknadsföra planerat och att hela tiden analysera resultaten. Konkurrensen på plattformarna är stenhård och det räcker inte att bara lägga pengar på ett inlägg för att det ska nå rätt användare och få spridning. Ett noggrant strategiskt målgruppsarbete är en nyckelfaktor för framgång. I våra strategier får målgrupperna stort fokus av just det skälet.

Ni är varmt välkomna att kontakta oss för en genomgång av era sociala kanaler. Vi tar gärna ett möte.

Här finns hela Buffers rapport ”State of Social 2019”.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: rawpixel.com