En Caddee i fickan

OM
Caddee tillhandahåller grafiska tjänster för nordiska golfklubbar med fokus på Sverige. De mäter och ritar banguider, som i första hand distribueras via tryckt media men även digitalt på banguideportalen caddee.se.
PROJEKTET OMFATTAR
UX/UI Design
Strategi
Utveckling
Informationsarkitektur

BAKGRUND

Kunden kom till Tankbar efter en rekommendation från en av våra andra kunder som hade uppmärksammats i media för att vara i topp tre bland Sverige bästa golfklubbsajter. De senaste fem åren har Tankbar varit ansvariga för att bygga och utveckla ett komplement till den tryckta banguiden i form av en app till både både iOS och Android.

STRATEGI

Caddee har ett egenintresse i en funktionell app/sajt för sig och sina kunder. Efter en utvärdering av nuvarande tjänst hade de en kravspecifikation på önskemål om åtgärder som Tankbar utgick ifrån.

Effektmål

Målet var att öka kundbasen bland registrerade användare och betalande Premium-användare. Både sajt och app behövde uppdateras visuellt och tekniskt för att sätta en gedigen grund för framtida satsningar.

Syfte

Att minska antal bugg och supportärenden och förbättra kundupplevelsen för att höja betyg och omdömen på App Store och Google Play bidrog till effektmålet.

UX RESEARCH

Cadde grundade sin kravspec på efterfrågade användarbehov som bättre användning av scorekort, statistik på både 9- och 18-hålsronder, Eclectic personbästa, fler spelformer samt bättre funktionalitet och flöden i appen. Till problembilden hörde många supportärenden kring buggar som i 9 fall av 10 löstes med omstart men med förlorad rond som följd. Man önskade också en stabilare betallösning och övergripande kvalitetssäkring. Sajten behövde en cleanare och enklare design.

Utöver kravspecen tittade Tankbar på kvantitativ GA-data över olika målgrupper i form av ålder, webbläsare, telefonmodeller och skärmupplösningar för att bestämma utgångspunkten i design och vidare arbete. Vi gjorde en UX-analys av flödena och såg över alla processer för att kunna minska steg och klick utan att göra avkall på design. Tester gjordes både internt och externt bland Caddees användare där en Beta-grupp fick testa den nya appen under två veckor och lämna feedback.

UX/UI DESIGN

Det nya gränssnittet i både app och sajt för tankarna till greens och golfbanor. Vi ville ge en mjukare och mer välkomnande känsla genom att lägga till rundningen i headers – allt inspirerat av rundheten i golfbollen och i bollens bana genom luften. Vi har utgått från ett grönt färgmönster med primära färger som guidande steg framåt i processen och kontrasterande mörkare färger för aktiva val. Vi införde mer luft för tydlighet och smidigare övergångar för användarvänlighet.

Förbättrad användarupplevelse

Under en startad golfrunda ville vi behålla valet av bana så långt som möjligt i flödet och vid start av ny rond har vi utgått från förval snarare än att avkräva input från användaren för att få en smidigare användarupplevelse. Vi har även sett över presentationen av scorekorten som fått en tydligare och renare uppställning och färgerna har även anpassats till internationella normer. Rött visar till exempel fördelaktiga minusslag som enligt golfvärlden är standard trots sin negativa signalfärg. De grafiska elementen med illustrationer, bildval och nedtonade färger samt bättre vyer och flöden har tillsammans fått positiv feedback bland användarna.

UTVECKLING

För sajtens räkning gjordes programmeringen i WordPress och WooCommerce och i appen React samt Restful API. Appen var byggd med en gammal version av React så en uppgradering krävdes vilket trasade sönder nästan allt. Vi fick gå igenom komponent efter komponent och sida efter sida för att laga det som inte längre fungerade. Under tiden upptäckte vi också flera förbättringspunkter och buggar som vi åtgärdade, vilket i sin tur ledde till en mer stabil app.

Vi såg även över styling av sidor och komponenter och städade bort gammal CSS som inte längre användes, byggde styled components som skalade ned traditionell CSS och ersatte andra stylingsystem såsom SASS och LESS. Det gör det enkelt att städa i vår styling i framtiden. Tidigare har appen känts väldigt statisk. Det saknades animationer och snygga övergångar i appen så för att avsluta projektet använde vi Framer Motion för att lägga till mjuka animationer.

RESULTAT

Sajten fick den uppdatering som länge behövts. All kod är utbytt, gamla och onödiga plugins rensades bort och vi säkerställde en sajt som kan leva vidare i många år framöver. Appen fick en mer stabil och grundläggande plattform med felhantering, loggning och dialoger. Vi har säkerställt säkerhet med JWT tokens och inloggningssessioner samt förbättrat användarupplevelsen med bättre flöden, funktionalitet och mer uptodate gränssnitt.

Eclectic – en ny funktion

Eclectic innebär att du kan se en samlad bild över personligt resultat på en bana under kalenderåret, ett kul sätt att utmana vännerna eller sätta upp egna mål under säsongen. Resultatet aggregeras och samlas på ett speciellt scorekort.

Bättre statistik

Statistiken har blivit vassare och framför allt enklare att mata in genom nytt gränssnitt och bättre UX. Statistiken presenteras även bättre grafiskt, det går att skilja på 9- och 18-hålsrundor, och uppgifterna hämtas i realtid via egna API:er byggda specifikt för Caddee.

Uppdaterat scorekort

Det nya scorekortet har fått en tydligare specifikation och även här sammanfattas viss statistik som hur många greener du träffat (GIR), antal puttar på varje hål och en total summering. Snyggt och grafiskt!

Delningsfunktioner

Nu kan både scorekort för gemensamma rundor eller personliga Eclectic-scorekort delas med vännerna. Publika genererade länkar delas via telefonens egna dela-funktioner eller sms.

LÖPANDE ARBETE

Vi har jobbat agilt i sprintar om två veckor där vi prioriterat löpande utveckling för att sedan testa, utvärdera och eventuellt justera prioriteringar. I Monday har vi tillsammans med kund skapat listor som legat till grund för planering och projektledning. Projektet har resulterat i en nöjdare kund och lojal kundbas som registrerar ca 1 000 ronder varje dag under högsäsong, supporten har minskat sina ärenden med över 50% från förra året.

Ladda ned Caddee Golf: