En modern trafikskola

360-uppdrag för Jarla

Jarla Trafikskola är en stor och profilerad trafikskola i Stockholm. Körskolorna finns på fem platser: Östermalm, Stureplan, Odenplan, Bromma och Älvsjö. Ägaren Lambros Mitis driver företaget med stor kärlek och månar om alla detaljer, vilket gjorde projektet dynamiskt och utvecklande på alla fronter.

Projektet omfattar
Strategi
Design
Utveckling
Copywriting
Fotografering
Seo/Sem
Drift & support

Bakgrund

Ny sajt för stor trafikskola

Jarla Trafikskola hade haft samma sajt i många år. Den rankade förvisso bra på Google, men behövde ett ansiktslyft. Två prioriterade delar att förändra var bilderna, som var bildbyråbilder i amerikansk stil, samt texten. Innehållet behövde en ordentlig översyn, då flera skribenter i omgångar hade varit inblandade i att ta fram det.

Innan vi kunde inleda arbetet på byrån hade vi ett antal möten med ägaren Lambros Mitsis. Han visste vad han ville ha – en sajt som tydligare talade till kunderna och hjälpte dem med deras behov – och arbetet blev intensivt och målinriktat.

SEO/SEM

Analys och rapport

Vår SEO-avdelning, med Mattias Ek i spetsen, gjorde en nulägesanalys i form av en SEO-rapport och en nyckelordsundersökning för sajtens samtliga sidor. Den låg sedan till grund för sajtens struktur, arkitektur och textinnehåll. Syftet med SEO-arbetet var tydligt: Behålla den goda rankingen på Google och samtidigt förstärka relevansen mot sökfraser med köpavsikt och helt enkelt synas mer för de som är intresserade av att köpa en kurs på en trafikskola.

Struktur med Slickplan

För att tillfredsställa såväl besökarna som Google, gäller det att bygga en genomtänkt struktur. Då sajten hade en bra position på Google innan re-designen, var det viktigt att vi inte rörde strukturen för mycket för att inte tappa existerande ranking. Genom att eliminera onödiga undersidor och en strömlinjeformad navigering ger den nya sajten en mer positiv upplevelse, vilket påverkar konverteringsnivåerna i rätt riktning.

Verktyget Slickplan användes genomgående för att sätta sajtens struktur. Den gör det väldigt tydligt för alla inblandade och ger möjlighet att tidigt i processen fundera kring såväl sidornas namn som innehåll. Slickplan är perfekt även för att kunderna ska kunna delta i arbetet, något som är viktigt för samsyn och bästa möjliga resultat.

Design

Wireframes för delaktighet

När strukturen var på plats jobbade vi med wireframes – en klickbar prototyp över vissa av sidorna på sajten – både desktop och mobilt. Vi la mycket energi på det arbetet för att hamna rätt i användarupplevelsen, innan vi klädde sajten med färg och form.

Wireframes är ett bra sätt att få kunderna delaktiga i arbetet, vilket är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. De används framförallt för att visa hur sajtens delar förhåller sig till varandra.

Luftig, ren och skandinavisk

Kundens mål var tydligt: En modern sajt med tydliga konverteringsmål. Då Jarla Trafikskola hade en ny grafisk profil – med ny logga, färger och typsnitt – byggde vår AD Mikael Askenberg vidare på den vad gäller användargränssnitt. Snedställda knappar och andra element, inspirerade av riktningen i logotypen, skapar en fartfylld känsla och framåtrörelse i upplevelsen.

Sajten är luftig, ren och har en skandinavisk känsla. Den har gott om bilder, som ger en känsla av närvaro. På ettan och på ett par undersidor finns tydliga block för erbjudanden som sticker ut från övrig design.

Sajten var en utmaning navigeringsmässigt, då den har många nivåer och innehåller stora mängder information. Vi är nöjda med resultatet, speciellt i den viktiga mobilvyn, där vi för övrigt direkt har sett ökad trafik.

TEXT

Språk för många ögon

Innehållet på den gamla sajten var författat av ett antal olika skribenter, som genom åren hade petat i varandras texter. Vårt uppdrag var att förse sajten med ny, unik text.

Ett av målen var att sajten inte skulle kännas texttung, trots den massiva mängden information. Dessutom måste språket harmoniera med SEO-analysen: Utan rätt ord på rätt plats, rankar sajten lägre på Google. Som en extra utmaning skulle språket tilltala såväl 15-åringen som vill ta moppekort som hans farmor, som eventuellt skulle vilja finansiera det hela – och alla kundgrupper mellan dem.

Vår copywriter Janna Holmqvist hade tät dialog med kunden i inledningsskedet för att landa rätt nivå såväl språk- som innehållsmässigt. När arbetet var slutfört hade drygt 80 000 tecken levererats och fördelats på ett stort antal undersidor.

FOTOGRAFERING

Stort uppdrag

Jarla Trafikskola behövde en helt ny bildbank med ansikten från körskolorna för möjlig igenkänning. För att visa körskolornas mångsidighet fotograferade vi det breda utbudet: Bilar, motorcyklar och mopeder. Dessutom ville vi självklart ha olika typer av människor i bild, varför vi fokuserade på exempelvis olika åldrar och såväl kvinnor som män. Fotograferingen skedde både utomhus och inomhus på flera platser i Stockholm – så blir det när man arbetar med en kund som har en bred verksamhet.

Inhouse-fotograf

Något som är riktigt lyxigt här på Tankbar, är att vi har en egen fotograf: Christian Holmér. Han löser alla upptänkliga fotouppdrag och arbetar med såväl naturligt ljus som i studio. Eftersom Christian dessutom är utvecklare, och skulle programmera just den här sajten, så vet han precis vad som krävs. Inför alla fotograferingar gör vi en lista med önskade vinklar och innehåll, men självklart är Christian dessutom spontan och fångar tillfällen när han ser dem.

Bildval

Ett gediget förarbete, kombinerat med kreativitet, resulterar ofta i ett gott slutresultat. I det här fallet kunde Christian ladda upp en stor mängd bilder på vår Google Drive och såväl kunden som vi på byrån kunde välja och vraka. 

Många av bilderna från fotograferingen används på sajten i dag, men det finns även guldkorn kvar för framtida behov.

PROGRAMMERING

Stort fokus på navigering

Efter ett antal veckors arbete var designen, texterna och bilderna godkända av kunden. Då kunde Christian släppa kameran och fokusera på att bygga sajten.

En utmaning var att presentera företagets erbjudanden och priser, eftersom det är ett antal körskolor och en mängd olika utbildningar. Det är viktigt att kunderna hamnar rätt – den som ska ta mc-körkort vill ju inte komma i kontakt med en körskola som inte erbjuder motorcykelutbildning, exempelvis.

På en stor del av sajtens sidor finns formulär för bokning och kontakt. De skiljer sig åt på insidan, men inte utåt sett. Förmodligen är det inget som kunden tänker på, men det är en viktig detalj för att körskolorna ska få rätt kundkontakt.

Precis som vid designarbetet krävdes en del tankearbete för att göra navigeringen mellan alla olika undersidor smidig. Besökarna hittar rätt med hjälp av breadcrumbs, som gör det tydligt vilken sida hon befinner sig på.

Och resultatet?

Här är ett smakprov på hur sajten ser ut. Surfa gärna dit för att se mer – eller boka en utbildning för motorcykel...