Ny e-handel och grafisk identitet för Nöjesresor.se

Om Nöjesresor

Nöjesresor.se eller Nöjesresan.se som de tidigare hette är ett bolag som paketerar evenemangsupplevelser med hotell i både Sverige och utomlands, inom musikal & show, konserter, sport och opera.

Projektet omfattar
Strategi
Utveckling
Design
Drift & support
Seo/Sem
Niklas Eklund - VD på AN Travel AB

Niklas Eklund

VD, AN Travel AB
"För oss på Nöjesresor har Tankbar haft en avgörande roll för hur vi ska styra oss fram på en konkurrensutsatt marknad. Utmaningen sitter i komplexiteten med vår produkt och bransch. Här har Tankbar hela tiden haft lösningar på våra frågor och önskemål och samtidigt löst det på innovativa och nytänkande sätt."

Bakgrund

Föråldrad teknik

Nöjesresor hörde av sig till Tankbar eftersom företaget satt fast i en teknisk lösning som inte längre utvecklades. Nya moderna betalsätt efterfrågades av Nöjesresors kunder och personalen fick lägga alldeles för mycket tid på manuellt arbete. Allt ifrån att skapa produkterna på den tidigare e-handelsplatsen till efterarbetet med resehandlingar och bokföring – det tog enorma resurser.

Strategi

Vår strategi var att stärka varumärket, förbättra detaljerna i alla led och optimera processerna, både för Nöjesresors kunder och internt på företaget. Vi identifierade ett par viktiga områden.

Strategi

Teknisk plattform

Framtidssäker, möjlighet att växa utan stora licenskostnader. Valet föll på WooCommerce. Med WooCommerce så kan Nöjesresor luta sig mot världens största och populäraste CMS, dvs WordPress. Med WooCommerce förenklar vi processen på många sätt med smidiga Checkout-lösningar såsom Klarna eller Svea Ekonomi. Integrationer med Fortnox, Unifaun och Mailchimp för att slippa manuellt arbete och i viss mån dubbelarbete.

Struktur

I takt med att Nöjesresor växte som företag så ökade också behovet av ett strukturerat arbetssätt. Vi implementerade projektstyrningssystem i verksamheten. Rullade ut chatt i kundservicen som komplement till e-post och telefon. Vi arbetade fram en uppdaterad grafisk profil som också blev grunden till ett nytt fräscht kontor.

Digital marknadsföring och varumärkeskännedom

En stor del av Nöjesresors framgång bygger på en stark digital annonsering. Vårt ansvar var att se över annonseringen och effektivisera kampanjerna. Vi ville samtidigt bredda marknadsföringen till fler kanaler och med nya tekniker för att stärka kännedomen om Nöjesresor ytterligare. Tillsammans med en tydligare avsändare, uppdaterad grafisk profil, förbättrad intern struktur och en ny digital strategi kände vi att alla bitar fanns på plats för att optimera kundprocessen på e-handelssajten, det som faktiskt ger business.

Riktiga kundrecensioner på Trustpilot var något vi också implementerade. Vi kände att det var viktigt för besökarna med social trust tidigt i beslutsprocessen, det vill säga riktiga personer som faktiskt tyckt till om företaget. Ett automatiskt mejl skickas ut 7 dagar efter att biljetterna lämnat Nöjesresors lager.

Design

En mix av gammalt och nytt

Vi valde att börja från grunden med att se över grafisk profil, typografi och samtidigt kvalitetssäkra den befintliga logotypen. Vi ville behålla en klassisk känsla med modern touch och valde därför Adelle PE som typsnitt för rubriker, knappar och CTA’s. Som brödtypsnitt körs Adelle Sans.

Arbetet mynnade också ut i ett nytt grafiskt element som vi numera använder frekvent i all kommunikation. Det finns både som ett fast statiskt element och som ett rörligt element till skärmar och digital annonsering. Det fungerar perfekt som sidfot i annonsering och övriga tryckta material för att förstärka varumärket.

Tillsammans med det grafiska elementet utformade vi också en ljudlogotyp för Nöjesresor.se. Den fungerar på flera olika sätt och kan användas i olika sammanhang, till exempel radio, Youtube-annonsering eller i klipp på sociala medier.

Sajten fick ett nytt grafiskt ID och ett nytt UI. En uppdaterad färgpalett togs fram och sajten fick ett totalt nytt utseende och flöde för bokning och köp.

UX och användarupplevelse

När väl besökaren landar på nöjesresor.se sätts användarupplevelsen i främsta rummet och det blir viktigt att följa kundresan. Vår strategi här blev att se över UI (User Interface) och UX (User Experience) från grunden. Vi ville förbättra alla innestående delar i sajten, från sök till att hitta evenemang per kategori, genomföra en bokning med till exempel en musikal och betala i kassan. Allt skulle kännas genomtänkt, tydligt och enkelt för besökaren trots en ganska komplex bokningsprocess.

I strategin fanns även tankesättet att aldrig nöja sig. Vi spelade in användarsessioner och analyserade beteendet på sajten. Vi gjorde förbättringar och mätte resultaten i Google Analytics tillsammans med händelsespårning.

Utveckling

En unik e-handelslösning

Nöjesresor.se är idag en väldigt tekniktung sajt där vi använt WordPress som bas för ett få ett enkelt och bra administrativt gränssnitt. Styrkan med att använda WooCommerce är att vi kan bygga i princip vilken lösning vi vill och samtidigt dra nytta av smarta plugins och färdiga integrationer.

Kundanpassade produktsidor

Skillnaden mot en traditionell e-handelsplats som säljer en tröja eller en bok är att på Nöjesresor.se så kombineras flera olika produkter till ett paket. Evenemangen och biljetterna kopplas samman med utvalda hotell som blir valbara i steg 2. I steg 3 kan även middagspaket och restaurangbesök väljas till om evenemanget i sig inte erbjuder en matupplevelse.

Utmaningen är att innehållet i paketet förändras och därmed också totalpriset som exponeras. Hotell kan ta slut vissa dagar och biljetternas lagersaldo per datum och per biljettkategori ändras ständigt. Beroende på tillgänglighet per valt datum så presenteras de hotell som finns lediga för antalet personer (biljetter) man valt i steget innan.

Vi hämtar andra prisfält så fort det blir ett ojämnt antal personer och presenterar singelrum eller trippelrum som alternativ om hotellet har det. Det är många komplexa metoder och uträkningar som körs i bakgrunden.

Rich snippets för Google

Vi vill hela tiden nyttja de senaste teknikerna och öka synligheten i framförallt Googles SERP. Vi följer den standard som alla evenvemangssajter gör när det kommer till Schema markups och så kallade Rich snippets.

Dynamiska prisuträkningar

Eftersom sajten hela tiden kommunicerar paketpriser (hotellpaket) med undantag för ett par evenemangskategorier utomlands så är det viktigt att priset alltid reflekterar verkligheten och vad som är det aktuella frånpriset utifrån lagersaldo.

När vi presenterar alla datum för en musikalshow behöver vi därför först ta reda på lagersaldo på alla ingående biljettkategorier som finns att välja bland. Efter det så ska hotellen kontrolleras som är valbara för evenemanget. Datumet skickas in, priser för hotellen hämtas, sorteras och lagersaldo kontrolleras för att sedan presentera det billigaste sammanräknade frånpriset för just den dagen.

API och React

Vi har valt att utnyttja WooCommerce API för att bygga egna endpoints. Det har vi gjort för att avlasta MySQL servern på tunga uträkningar och öka prestandan på sajten. Vi har dessutom byggt ett flertal komponenter med React och arbetat bort PHP på de delar vi kan för att minska belastningen på PHP-processer.

Automatiska resehandlingar

En riktig flaskhals i de interna processerna uppkom efter att en bokning kom in. Kompendiet med information om bokningen, bokningsnummer för hotellet, regler kring evenemanget, kartor, bilder, bra att veta grejer med mera sattes ihop manuellt och skickades ut tillsammans med de fysiska biljetterna. Idag utnyttjar vi istället den data som finns tillgänglig. Vi automatgenererar en kartbild, hämtar information om hotellet och Nöjesresors personal har möjlighet att fylla i personliga fält kring bokningen. Finns extrainformation om evenemanget tillgänglig så hämtas den också ut. Det kan till exempel gälla fotbollsevenemang som har mycket speciella regler. Allt detta autogenererar två PDF:er som är mallade och klara. Massor av tid sparas.

Kampanjer och aktiviteter

Utomhuskampanj

Som mer traditionell marknadsföring så genomförde vi under hösten 2018 en kampanj i tunnelbanan i Stockholm. Vinklingen på kampanjen blev att försöka nå ett par olika målgrupper med tanken att delar av den primära målgruppen faktiskt inte bor i just storstan. Tanken var då att nå till exempel deras barn som studerar eller arbetar i Stockholm. För att skapa synnergieffekt och större varumärkesexponering sponsrade Nöjesresor vädret på TV4 både nationellt och i Stockholm under samma period.

SEO

En viktig del i detta arbete blev också att se över texter på sajtens viktiga landningssidor. Vi tog fram en SEO-analys för att hitta semantiska sökord och skrev om flera texter och rubriker för att få fart på den organiska rankingen.

Digital marknadsföring

AdWords och remarketing

Som Google Partner har vårt arbete med att driva trafik från AdWords varit i fokus redan från start. Här har vi arbetat aktivt med att optimera alla kampanjer och annonser. Målet har varit att se över CPC (Cost per click), öka CTR (Click through rate) och hitta en bra balans på kostnad per konvertering.

Som komplement till AdWords så arbetar vi med Remarketing via det franska bolaget Criteo som är en världsledande aktör inom området. Remarketing är en otroligt effektiv metod om den görs på rätt sätt. Du exponeras för Nöjesresors annonser på andra webbplatser som har annonsutrymmen. Det fina är att du exponeras för de evenemang du varit inne på men inte genomfört ett köp på tillsammans med förslag på närbesläktade evenemang som du skulle kunna tänka dig att gå på. Hur detta utförs och hur ofta du exponeras styrs av ett antal olika algoritmer och maskininlärning för att på bästa möjliga sätt påverka ditt beslut till att klicka in och faktiskt genomföra en bokning.

Sociala medier

Utöver att bygga nya nöjesresor.se så har vi arbetat med ett par olika aktiviteter och kampanjer. Ett av projekten var att stärka Nöjesresor.se på sociala medier, bygga en relation med befintliga och nya kunder och stärka Nöjesresor som en attraktiv arbetsplats.

I uppdraget ingick att vi gjorde en total översyn och strategi för hur vi skulle kommunicera mot marknaden.

Resultat

Avslutande ord

För Nöjesresors del har 2018 inneburit många omställningar. Vi har kommit med flera nya verktyg till Nöjesresor och deras personal. E-handelsplatsen har under 2018 utvecklats löpande med nya smarta funktioner och förbättringar. De stora resultatskillnaderna började synas ca 6–7 månader efter att vi lanserade den nya plattformen.

Nöjesresor.se kunde bland annat notera en ökad omsättning under september 2018 jämfört med september 2017. De slog till och med nytt försäljningsrekord!

Vi ser även stora förbättringar i konverteringen och arbetar ständigt med att optimera webbplatsen. Efter en analys under året har vi beslutat förbättra den mobila användarupplevelsen och konverteringen. Under hösten/vintern 2018-2019 lanseras en uppdaterad version av webbplatsen med fokus på den mobila upplevelsen.

Vi på Tankbar ser mycket fram emot att följa med på denna resa och vad vi tillsammans med Nöjesresor kan åstadkomma.

Kolla in resultatet

Just nu pågår arbetet att rulla ut version 2.0 av Nöjesresor.se. Du ser ett smakprov av den uppdaterade designen i nederkant.