Redo att växa

Låt oss diskutera ditt
nästa projekt

*” anger obligatoriska fält

Hur vill du bli kontaktad?
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Svenska Möten

Svenska Möten är en organisation som ägs av Sveriges 140 främsta konferens- och mötesanläggningar. De guidar, vägleder och bokar möten åt hela Sveriges näringsliv och en gedigen lista av stora ramavtal. De är idag den ledande mötesexperten på marknaden. Vi på Tankbar har varit leverantör av webb och digitala tjänster sedan starten 1996. Vår äldsta kund.

Uppdraget

Inför ett större omtag av den digitala närvaron med svenskamöten.se i fokus behövde vi sätta en grund, ett varför och för vem. Uppdraget påbörjades med en ordentlig förstudie och efterföljande workshops.

Målsättningen kunde klargöras i följande grundstenar:

  • Effektivare webb och tydligare kundresor för respektive målgrupp
  • Mer automatiserade flöden och smartare integrationer
  • Hållbar kodbas och struktur
  • Säkerhet och hastighet
  • Enklare administration för redaktörer

UX och användarbehov

UX-arbetet inleddes med en workshop för att identifera förväntningar och behov. Efter att vi fått en god förståelse för kundens målsättning och önskemål utförde vi en observationsstudie på dagens webbplats samt intervjuer med ett flertal olika målgrupper.

Detta resulterade i dessa insikter:

  • En av de viktigaste aspekterna för en bokare är bra bildmaterial. “Hur ser lokalerna ut? Vilka sittningar kan vi ha? Hur är miljön?”
  • Användare vill veta fakta om mötesrummen: Sittningskapacitet. Är det rymligt? Finns det fönster? Finns det anslutna grupprum? Finns kamera och mikrofon?
  • Osäkerheten kring vart användaren har hamnat, vad är SvM? Vad kan de erbjuda?
  • En avgörande faktor i urvalsprocessen av anläggningar för användare är vart den ligger och dess knutpunkter till flygplatser och busstationer.
  • Användare söker inspiration till sitt möte. Många är vana vid möten. De vill oftast “göra något annat” och letar efter någonting nytt.
  • Det är viktigt att användare tydligt kan se vad anläggningen / mötesrummen erbjuder för tekniska möjligheter och om det finns hjälp att få.

Observationsstudie (Hotjar)

Verktyget Hotjar har varit en viktig del av vår verktygslåda för att analysera beteendemönster och identifiera problemområden. Analysen har gett oss tydliga riktlinjer på vad som fungerar bra och vad som funkar mindre bra på dagens webbplats.

Intervjuer

Vi utförde intervjuer med slutanvändare och det interna säljteamet. Detta var den primära delen av vår förstudie där vi fördjupade oss i användarnas behov, problem och önskemål.

Insiktsarbete

Efter insamlad data från både observationsstudien och intervjuerna sammanställde vi alla insikter och tog fram frågeställningar (How might we) vilket skapade greppbara områden som vi sedan tog med oss i både strategi och designarbetet.

Iterativt konceptarbete

Baserat på våra insikter från förstudiefasen, inledde vi nästa fas i designprocessen med ett konceptarbete.

Tillsammans med kunden skapade vi trådskisser för att definiera de primära kundflödena. Denna process genomfördes iterativt, där vi framställde och utvärderade många designidéer för att säkerställa att den mest optimala och användarvänliga lösningen togs fram.

Innehålls- och sökordsanalys

Vi genomförde en noggrann kartläggning och innehållsanalys av det befintliga innehållet som utgjorde grunden för vår planering av den nya webbplatsen.

Genom denna process utarbetade vi även en strukturerad sitemap, vilket är avsedd att betydligt förbättra SEOn, användarupplevelsen och navigeringen på webbplatsen.

Vidare utförde vi en omfattande sökord och konkurrentanalys för att identifiera relevanta söktermer utifrån beteende och sökvolym.

Ett nytt och modernt gränssnitt

Utifrån Wireframes och Low-FI skisser tog vi fram skarpa designskisser på samtliga primära vyer – startsida, sök och filtrera, anläggningssidor med tillhörande konferensrum, contentsidor, artiklar och navigation.

I just detta case påbörjade vi arbetet utifrån en desktop-upplevelse för att sedan bryta ned det i mobila komponenter och anpassningar snarare än ett mobile first-perspektiv.

Konferensmarknaden och professionella bokare har ett klassisk B2B desktop besökarmönster, därför var det viktigt att se hur vi kunde maximera användarupplevelsen utifrån det.

Tekniklösningar och automatiska flöden

Svenska Möten är en webbplats som syftar till att underlätta för företag och organisationer att hitta och boka möteslokaler och anläggningar över hela Sverige.

Webbplatsen integrerar flera teknologier för att skapa en smidig och effektiv användarupplevelse.

Eget API

Ett Laravel-baserat API har utvecklats för att lagra anläggningar och möjliggöra en snabb och skalbar sökupplevelse. API:et hanterar databasen av tillgängliga anläggningar och tillhandahåller robusta sökfunktioner för att matcha användares behov.

React

React har använts för att hantera komplexa användarinteraktioner vid sökning och filtrering av anläggningar. Genom att använda React kan användarna smidigt navigera och filtrera genom det omfattande utbudet av möteslokaler och anläggningar.

Mapbox GL JS

Mapbox har använts för att visa anläggningar på en karta, vilket ger användarna en visuell representation av var anläggningarna finns geografiskt och underlättar för dem att hitta den mest lämpliga platsen för sina möten.

WordPress

WordPress fungerar som det underliggande CMS:et och hanterar webbplatsens innehåll och struktur. Det tillåter enkel hantering av sidans innehåll och gör det möjligt för administratörer att snabbt uppdatera och publicera information.

Genom att integrera dessa teknologier har Svenska Möten skapat en kraftfull plattform som möjliggör en sömlös och effektiv process för att hitta och boka möteslokaler och anläggningar över hela Sverige.

Svenska möten webbdesign