Facebook byter sätt att ranka annonsers framgång – ratar relevansvärdet

Många marknadsförare har hittills lutat sig mot måttet relevansvärde för att utvärdera annonsernas framgång. Måttet har visat hur väl marknadsföringen slår igenom i bruset. Nu blir det ändring på det.

Relevansvärdet är ett tal mellan 1 och 10 som visas för den som marknadsför ett inlägg när annonsen har visats 500 gånger. Ju högre siffra, desto bättre. Värdet utgår från en prognos om hur annonsen skulle kunna prestera mot det mål som är satt för den – om det är räckvidd, konverteringar eller något annat som önskas.

Facebook har nu aviserat tre nya mått för att ranka annonsernas framgång: Kvalitet, konverteringsgrad och engagemangsgrad. De nya måtten börjar gälla de närmaste veckorna och relevansvärdet fasas ut den 30 april.

Facebooks algoritm är inte busenkel att förstå sig på, men kortfattat kan man säga att en signal skickas när vi loggar in. Signalen definierar vilken/vilka målgrupper vi som användare ingår i. Facebooks mål är att alla användare ska trivas och därför ser de till att visa material som varje användare kan tänkas vilja se. Interagerar du exempelvis ofta med en viss sida som lägger ut filmer med fotboll, då får du se mer innehåll som liknar det.

Om ett inlägg har sponsrats spelar givetvis roll för synligheten i flödet, men det finns fler faktorer. Användarnas reaktioner är dock alltid A och O: Om många stannar och engagerar sig i en annons får den hög positiv feedback. Om användarna scrollar förbi – eller ännu värre, döljer eller anmäler annonsen till Facebook – får den hög negativ feedback. Ju mer av det sistnämnda, desto färre får se marknadsföringen ifråga.

Fler saker spelar in för räckvidd, men det går vi in på i ett annat blogginlägg. Nu fokuserar vi på de nya mätpunkterna, som beskrivs så här:

Kvalitet: Hur annonsens kvalitet upplevs jämfört med andra annonser riktade till samma målgrupp.

Engagemang: Hur målgruppens engagemangsgrad är för annonsen, jämfört med andra annonser riktade till samma målgrupp.

Konverteringsgrad: Hur annonsens förväntade konverteringsgrad ser ut jämfört med annonser som är optimerade för samma mål och riktas till samma publik.

Dessa värden ska användas tillsammans för att hjälpa annonsörerna att förstå om förändringar av content, målgruppsdefiniering eller sajtupplevelse skulle kunna öka chansen till framgång, skriver Facebook. Den blå jätten hoppas att de nya mätmetoderna ska bidra till bättre och mer relevanta prognoser och skriver: ”Vi utvecklar hela tiden vår annonsplattform, vilket betyder att våra mätvärden också måste utvecklas”.

Förutom den nämnda förändringen om relevansdiagnostik gör Facebook andra förändringar. Dels uppdaterar de sin beräkning av potentiell räckvidd, måttet som ger marknadsförare med en känsla för hur många användare som kan nås av en annonskampanj, och dels tar de bort några mätvärden som inte används så ofta, skriver de själva på sin sajt för Business.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: rawpixel.com.