Facebook lanserar ”rensa historik” – en utmaning för marknadsförare

Facebook lanserar en efterlängtad funktion där användarna kan rensa sin historik. Utvecklingen är ett led i att rensa upp efter Cambridge Analytica-skandalen, men ändå: Det blir en utmaning för marknadsförare. För användarna innebär det att de inte längre ser annonser från utvalda sajter och appar – förrän de har gått in där igen.

De närmaste månaderna rullar Facebook ut sin ”clear history tool”, som har varit på gång ganska länge. Verktyget gör det möjligt för användarna att se och ta bort data som Facebook har samlat in från sajter och appar utanför själva plattformen – data som inte längre blir tillgänglig för den som marknadsför inlägg, skriver Ad Age.

Facebook säger att den nya funktionen ska öka transparensen och ge användarna kontroll över den data som andra appar och sajter delar med Facebook. Du som användare kan se en lista över de appar och sajter som du har besökt och som använder Facebooks verktyg, som exempelvis FB pixel. För den som inte vet hur det funkar, så handlar det om några rader kod som placeras bakom kulisserna på en sajt och som gör det möjligt för annonsörer på Facebook att se vilka som har besökt deras sajt, vad de gör där och en del annat, samt rikta annonser mot olika extra intresserade målgrupper.

Facebook har gjort en lista med punkter riktade till marknadsförare:

1. Transparens är bra för alla, menar FB och lyfter det faktum att annonserna gör att Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp är gratis för användarna. De menar att den nya transparensen påverkar hur användarna känner inför annonser och de företag som de interagerar med online. Facebook lyfter också att annonserna och fokuset på integritet inte är motsatser. ”Vi kan göra både och”, säger de i ett blogginlägg.

2. Facebook vill visa användarna hur annonsörerna använder företagets verktyg. De uppmuntrar dessutom företag att själva utbilda kunderna och visa hur de arbetar med marknadsföring. De menar att det är viktigt att användarna förstår hur värdefullt det kan vara att faktiskt dela med sig av data

3. Funktionen kan påverka målgruppsstyrningen. När någon stänger av sin off-Facebook-aktivitet, kan Facebook inte längre erbjuda deras data för målgruppsstyrning. Det betyder att Facebookpixeln inte går att använda, liksom anpassade målgrupper som bygger på besök i appar eller på sajter. Det här måste annonsörer tänka på från och med andra halvan av 2019.

4. Mätverktyget fortsätter fungera som vanligt. Det är redan så pass avidentifierat, menar Facebook, i och med att användarnas personliga information aldrig har synts där.

För användarna kan det här bli bra, samtidigt som de faktiskt tappar möjligheten att få annonser anpassade efter sitt eget beteende (och som de rimligen bör vara förhållandevis intresserade av). Och det ligger definitivt i tiden. Ad Age formulerar det ungefär så här: ”Hela den digitala annonsindustrin tänker om kring att använda information om användares beteende för målgruppsannonsering”.

Även Google ger användarna mer kontroll över hur sajter samlar in data, något de berättade om på sin årliga webbutvecklingskonferens förra veckan. Googles Chrome-nyhet var väntad: Apple lanserade nyligen en sådan, ännu hårdare fokuserad, satsning.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager
____________

Bildcredd i topp: rawpixel.com