Facebooks nya algoritm

På senaste tiden har många av facebookanvändarna klagat över att deras flöden består av mycket för mycket reklam och innehåll från företag och för lite inlägg från deras vänner. Tidigare i vår gick därför Facebooks grundare Mark Zuckerberg ut i en status på sin egna Facebookprofil och berättade att de skulle göra om sin algoritm av den anledningen. Med den nya algoritmen hoppas Facebook kunna ge sina användare mer relevanta flöden och förhoppningsvis kunna återgå till deras ursprungliga syfte.


Vi har avsiktligt avvaktat något med att gå ut med den här informationen för att på så sätt undvika rykten som kommer upp när en förändring sker.

Den nya algoritmen innebär:
1. Skapa interaktion – inlägg som gillas, kommenteras och delas mycket kommer att prioriteras. Här väger kommentarerna tyngre än likesen. Vi behöver därför skapa inlägg som mottagarna vill kommentera.

2. Uppmana inte till interaktion – inlägg där mottagarna uppmanas att likea, kommentera eller dela ert inlägg kommer att nedprioriteras. Skriv alltså inte ”Dela gärna!” eller liknande uppmaningar. Det ställer högre krav vid skapandet av inläggen, vi behöver skapa dem så att mottagarna vill interagera naturligt.

3. Undvik sälj-inlägg – rena länk-inlägg där enda syftet med inlägget är att driva trafik till en annan sida kommer att nedprioriteras. Här behöver vi sätta oss in i mottagarnas synsätt och tänka oss vad de skulle vilja se för inlägg, inte vad vi själva vill sälja.

4. Svara alltid på kommentarer – om vi vill att våra följare ska svara på våra inlägg och också gör det, så behöver vi ”tacka” dem genom att svara. Det här skapar en dialog och inlägg med dialoger prioriteras av Facebook. Det är bra om kommentarerna och svaren är av den lite längre sorten. Vi avråder er därför att skapa inlägg där ni uppmanar mottagarna att svara ”A eller B”, ”ja eller nej” eller liknande.

5. Inte för många poster per dag – då kravet på interaktion är höjt så kommer det bli svårt att få många interaktioner om ni lägger upp fler inlägg per dag.

6. Videos (allra helst live) är bättre än bilder – Facebook kommer prioritera inlägg med videos framför inlägg med bilder. Men det kräver att videorna skapar interaktion – så en livevideo där tittarna uppmanas att ställa frågor under tiden, kommer få allra mest visningar.

7. Behovet av att marknadsföra inläggen kommer öka – i och med att det blir allt svårare att få organisk räckvidd kommer det framöver krävas att vi lägger mer pengar på att marknadsföra våra inlägg.