Google varnar när sajter inte skyddar våra känsliga uppgifter

För att förklara enkelt vad en HTTPS-webbplats är så innebär det att all data som skickas mellan webbplatsen och användarens webbläsare krypteras.

Tekniken bakom krypteringen fungerar så att varje sida har en nyckel för att bestämma dataöverföringen. Tekniken som kallas SSL, vilket står för Secure Sockets Layer, gör så att hackers inte kan addera skadlig kod till sajter eller ”avlyssna” överföringen och stjäla känslig information så som lösenord, kredituppgifter osv.

Antalet sajter som går över till att vara HTTPS-sajter ökar allt mer för varje år. Idag är nästintill var femte webbplats skyddad av SSL-tekniken. Redan i höstas meddelade Google att de skulle bli hårdare mot de http-webbplatser som ännu inte anslutit sig till den säkrare tekniken. Hårdare på så sätt att placeringen i sökresultaten skulle påverkas och även genom att visa varningar för besökarna av webbplatser som inte är säkra.

De började med att varna för sajter som innehöll fält för kreditkortuppgifter och lösenord. Varningen syns som en liten etikett i adressfältet. En grön indikator innebär att det är säkert, en neutral innebär att det finns en risk för en icke-säker anslutning och en röd varningstriangel innebär att det är en sajt med HTTPS, men tekniken är trasig och informationen krypteras inte.

Google anser dock att ”lösenord och kreditkortsuppgifter inte är det enda som behöver skyddas”. De kommer därför gradvis att öka upp sin säkerhet gällande http-webbplatser baserat på ”allt strängare kriterier”. I slutet av april i år informerade Google i ett blogginlägg att de med start i oktober kommer varna för alla http-webbplatser.

Många av våra kunder har sådana branscher som gör att de behöver hantera sina kunders känsliga information. Vi välkomnar att Google tagit fram en säkerhetsåtgärd för att den typen av information inte hamnar i fel händer.