Linda ansvarar för företagets finanser
Linda Saltskog
12 mars 2021

Googles nya algoritm lanseras i maj 2021

Så fungerar sökalgoritmerna på Google
Att hitta det du söker utan hjälp skulle vara besvärligt och en långdraget. Googles rankningssystem är skapat för att gå igenom miljarder webbsidor och hitta de mest relevanta och användbara resultaten och presentera dem för dig som sökt informationen.

Rankningssystemet består av en flera algoritmer för att presentera så användbar information som möjligt. Bland annat orden i sökfrågan, sidornas relevans och användbarhet, källornas expertis, din plats och dina inställningar. Vilken kraft som läggs vid varje faktor beror på frågan. Ny-publicerat innehåll spelar större roll vid sökningar om aktuella nyheter än det gör när du söker på ett ords betydelse.

Google har flera kriterium för hur en webbplats ska vara uppbyggd för att få högt Googlepoäng – vilket i sin tur genererar en högre placering i Googles sök. En majoritet av Sveriges befolkning använder Google och att hamna högt i sökresultatet är en förutsättning för alla våra kunder.

Uppdaterad algoritm maj 2021
Google har annonserat att de kommer komplettera sina algoritmer med en helt ny del som de kallar för ”Core Web Vitals”. Tillsammans med tidigare regler som mobilanpassning, HTTPS och synlighet blir användares upplevelse ännu viktigare. Google vill att de sidor de presenterar i sökresultatet ska vara säkra, relevanta och användarvänliga.

Core Web Vitals består av tre mått:
Largest Contentful Paint (LCP) – Tiden det tar att visa en sidas viktigaste innehåll. En kort laddtid visar på god användarvänlighet. Det får ta max 2,5 sekunder att ladda 75 procent av sidan. Tänk på storlek på bilder, laddning av video och bakgrundsbilder. Sidan ska ladda snabbt med hög kvalitet.

First Input Delay (FID) – Tiden tills besökaren gör sin första interaktionen. Är ditt innehåll intressant och lätt att förstå? Besökaren måste engagera sig inom 100 millisekunder.

Cumulative Layout Shift (CLS) –  Ett mått på oväntade förändringar i en sidas layout. Till exempel när du trycker på en knapp och den flyttar på sig. Ju fler flyttningar sidan har ju högre poäng, här vill vi ha så lite poäng som möjligt, under 0,1.

Enligt Google kommer information hur sajten rankas, enligt LCP, FID och CLS,  presenteras för användarna i sökresultatet.

Förbered webbplatsen
Gör en teknisk analys för att se hur din webbplats klarar de nya algoritmerna. Åtgärda de fel och brister som analysen visar. Underhåll webbplatsen kontinuerligt enligt Googles alla regler.

Behöver ni hjälp att kvalitetssäkra er webbplats? Kontakta oss, vi hjälper gärna till.


Linda Saltskog, linda.saltskog@tankbar.com
CFO & Digital copywriter & Social Media Manager