Hur ser dina lösenordsvanor ut?

Varje år genomför tidningen en undersökning gällande lösenordsvanor bland deras läsare och i år deltog 5 000 personer. Från undersökningen kom det fram att så många som 48 % byter sitt lösenord mer sällan än varje år. 63 % av deltagarna har samma lösenord till fler än en tjänst. Av dessa så sparar en fjärdedel sina lösenord i minnet, en annan fjärdedel på papper, nästa fjärdedel använder sig utav en lösenordshanterare och sista delen av de 5 000 deltagarna sparar sina lösenord i mejlen, i ett oskyddat dokument eller någon annanstans.

2018 så loggar nästan hälften av alla svenskar in på sina tjänster och enheter med hjälp av någon form av biometrisk inloggning, det vill säga att vi använder vår kropp för att logga in. Det har egentligen funnits länge, men det är först på senare år som det har fått uppmärksamhet och börjat implementeras i de flesta teknikjättarna. Till en början var det enklare fingeravtrycksläsare, men för Samsung Galaxy S8 och IPhone X användare så räcker det idag att bara titta på skärmen för att den ska låsa upp sig.

Generellt brukar det sägas att man aldrig ska skriva ner sina lösenord utan istället använda en lösenordshanterare, inte använda samma lösenord till flera tjänster och byta lösenord kontinuerligt. Vi på Tankbar håller oss uppdaterade inom säkerheten och förbättrar ständigt våra rutiner.

Det finns även en Världslösenordsdag som inträffar den 5 maj.