Ingenting är gratis för en influencer – allt ska beskattas

”Hitta en passande influencer, ge henne några produkter eller en hotellnatt och be henne skriva något på Instagram”. Influencer marketing kan låta hur enkelt som helst, men verkligheten är mer komplex. Marknadsföringslagen är tydlig: All inkomst ska beskattas – även produkter som du inte själv har beställt.

Influencer marketing har varit ett snårigt område, både avseende ersättning och märkningen av inlägg. Regler, lagar och riktlinjer har dock utkristalliserat sig och det är i dag förhållandevis enkelt att veta vad som gäller. I rekommendationerna från Sveriges Annonsörer är det tydligt att opinionsbildare i sociala medier ska behandlas precis som sina dito i traditionella medier.

Om du som representant för ett företag skickar en produkt till influencer ska du vara medveten om att hon måste betala skatt för marknadsvärdet – oavsett om hon på förhand visste att du skulle skicka något eller inte.

Låter influencern prylen ligga i en byrålåda, lottar ut den eller ger den till en kompis, är det fortfarande skatt som gäller. Så här säger Skatteverket: ”Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner”, skriver de på sin sajt.

Om mottagaren inte hämtar ut produkten, eller skickar tillbaka den, behöver hon inte skatta. Skatteverket öppnar även för ytterligare ett undantag från skatteplikten: ”Detta bör även gälla om en vara du fått uppenbart saknat värde för dig både privat och i verksamheten och inte heller använts för något ändamål. Du bör då ange när du lämnar din deklaration vilka varor du fått men som du inte redovisat som inkomst”, skriver de.

Vad gäller annonsmärkningen är reglerna tydliga. Om ett företag betalar en bloggare eller influencer, och syftet är att påverka konsumenters beteenden, är det marknadsföring. All marknadsföring ska annonsmärkas – annars klassas det som dold marknadsföring. Annonsmärkningen kan uttryckas som ”Detta är ett samarbete” eller ”Detta är en annons”. Du måste skriva vem annonsören ifråga är och allra helst ska du även använda annonsörens logga, skriver Sveriges Annonsörer.

 

5 solklara JA-svar i influencervärlden

1. Jag har fått en gratisresa och boende, måste jag betala skatt?
JA. Om du har, eller ska, göra reklam i samband med resan. Ett undantag kan vara ifall du bloggar för ett företag där du är anställd eller reser i tjänsten.

2. Måste jag skatta för tjänster?
JA. Du ska betala skatt oavsett om du marknadsför den eller inte. Du ska även skatta om du ger bort eller lottar ut tjänsten.

3. Jag har fått en middag. Ska jag skatta för den?
JA. Skatt gäller för frukost, lunch och middag. Kaffe, bullar och frukt får du ta emot utan att betala skatt.

4. Om följarna ge mig pengar, ska jag skatta för det?
JA. Om dina följare donerar pengar till dig frivilligt ska du redovisa det som inkomst och betala skatt.

5. Ska jag betala skatt om jag skriver ut rabattkoder i sociala medier?
JA. Oavsett om du tjänar en fast summa eller får provision.

 

Skatteverkets sajt finns fler frågor och svar. För den som vill nörda in sig ordentligt finns givetvis hela Marknadsföringslagen online. Det är bara att klicka och läsa!


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: rawpixel.com