Janna Holmqvist
16 december 2019

Kristallkulan: Så blir 2020 online – Tankbar spanar

Nya trender, nya vanor, nya önskningar. Det nya året är snart här och vi på Tankbar blickar framåt. Här är några tankar om livet online 2020 – signerade några av byråns främsta stjärnor.

Neural Network – nästa steg för framtidens webbdesign?
Tänk att kunna använda AI och datainsamling för att kunna fatta strategiska beslut kring design/UX. Bara en sådan sak som att välja rätt färger skulle kunna fungera utmärkt med AI, till exempel ”byt färgpalett till de färger som trendar mest”. Det finns fler exempel, där man tar det ännu längre: man kan exempelvis använda AI för att utveckla landningssidor helt från scratch. 2020 blir året då AI kommer vara en naturlig del på många webbplatser och webbtjänster. Allt från automatiserade försäljningsprocesser till mer intelligenta chatbots.
/Philip Saltskog, CEO

Enkelhetens år kan vara här
Efter ett 2019 med contentfyllda sidor, med tusen undersidor för allt man kan tänka sig, spår jag att vi 2020 går back to basic med one page-sidor. Sidor med all information, utan undersidor, är mer lättillgängliga för besökaren och lättare för kunden att hantera.
/Aurelia Koinberg, front end developer

Det nya 20-talet – content is king
Fokusera på hög kvalitet. Varje stark content-del stärker både sökmotorträffar och webbplatsen som helhet. Det gäller allt innehåll, såväl texter som bilder och filmer. Se till att SEO-anpassa texten. Visuella sökningar ökar framförallt hos millennials och e-shoppare. Som Pinterest CEO har sagt: ”The future of search will be about pictures rather than keywords.” Satsa på mer rörligt. Film engagerar mer än stillbilder. Allt hänger på att kroka fast besökaren med engagemang och intresse. 20-talet kommer att fokusera på kvalitet och inte kvantitet. De som hittar rätt målgrupp med högt engagemang blir vinnare.
/Linda Saltskog, CFO och content manager

Språket är viktigare än någonsin
2020 är korta, kärnfulla och tydliga budskap viktigare än någonsin. Det blir ännu mer trångt i flödet, varför språk och bilder blir ännu mer avgörande för synlighet, såväl i sociala medier som på sajter. När det gäller sajterna är en stark rekommendation att SEO-anpassa innehållet för att hamna högt vid Googlesökningar. Generellt fortsätter diskussionen om integritet och fake news: under 2020 ser vi sannolikt myndigheter som försöker reglera sociala medier. AR och VR fortsätter utvecklas: FB släpper en betaversion av Facebook Horizon, en VR-värld där användarna möts “i verkligheten”. Linkedin och Instagram spås växa som kanaler – det blir ett spännande år.
/Janna Holmqvist, copywriter och social media manager

Målet i fokus – designtrender till trots
Trender kommer och går, speciellt inom design. Det är just nu hett med 3D, monokromt och metall… Visst har vi sett det förut? Oavsett utformning handlar det för vår del, på Tankbar, om att designen till våra uppdragsgivare fyller sitt syfte. Det gäller oavsett vilket målet är: kanske att få användarna att förstå en tjänst eller en produkt, trigga en CTA eller rentav bara vara estetiskt tilltalande. Oavsett rådande trender kommer jag personligen alltid att tilltalas av och sträva mot det avskalade, rena och direkta i design – det som både är snyggt och funktionellt.
/Mikael Askenberg, digital art director

Ingen går att lura under transparensens år
2020 kommer att ha fokus på “äkta” foto och film. Besökarna genomskådar om webbsidan är fullproppad med amerikanska stockbilder med överdrivna känslouttryck och där allt i bilden är perfekt tillrättalagt.
/Christian Holmér, fotograf och front end developer

Gatsby och co är fortsatt populära
En trend inom front-end utveckling, som jag tror fortsätter att växa framöver, är användningen av verktyg som Gatsby för att generera statiska sidor. Med hjälp av Gatsby och liknande verktyg kan man använda sig av moderna tekniker, som React, för att effektivt bygga komponent-baserade sajter och samtidigt behålla den performance som förknippas med statiska sidor.
/Alexander Nyström, front end developer

Skärmarna relateras till platsen
Den senaste tiden har vi märkt en ökad efterfrågan på skärmar som inte följer det vanliga 16:9-formatet. Det kommer att bli betydligt vanligare att anpassa skärmen efter miljön där den ska placeras istället för som tidigare göra plats för en eller flera skärmar i klassiskt ”tv-format”.
/Thomas Eklund, digital signage manager

Egna moln är mest populära
Hårdvara är lite ute, alltså att äga. Man ska helst ha ett eget cloud. Molnservrar är generellt trendigt och Amazon Cloud trendar extra mycket just nu. Det blev ännu mer populärt här i vårt område när Amazon byggde serverhallar i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Strategiskt ligger Amazon klart bättre till än Microsoft och Google som inte finns i Sverige – ännu. Vi på Tankbar märker skillnad på hastigheter – det tar en viss tid att slussa upp filer och det tar längre tid ju längre bort servern finns.
/Micke Palm, senior back end developer

E-handeln utvecklas ännu mer
Under 2020 finns inga tecken på att e-handeln stagnerar eller slår av på takten. Däremot tror jag att vissa branscher planar ut mer. Summerar man året på till exempel ehandel.se och breakit.se ser man ytterligare positionering av tjänster runt själva e-handeln. Fler och fler e-shoppar får standardiserade köpflöden, åtminstone i Sverige. Det blir enklare att integrera både leveranssätt och fraktpriser direkt i kassan via tredjepartslösningar. Där jobbar alla hårt för att vara kompatibla med våra stora PSP’s (Payment Service Providers), som Klarna Checkout, DIBS Easy och Svea Checkout. Klarna har till och med integrerat en egen lösning för det.
E-handeln, själva fronten och butiken, kommer att skilja sig mer och mer från back-end under 2020. De system och lösningar man arbetar med i sin verksamhet blir mer isolerade med sitt kärnfokus. API:er och dataflöden blir mer vanligt även hos mindre och medelstora verksamheter. Målet handlar om hastighet och användarupplevelse för besökaren och kunden. Det handlar givetvis också om att förbättra processer internt och öka effektiviteten. Att driva e-handel tar mycket tid och resurser. Det är många detaljer som ska sitta och underhållas för den som vill lyckas.
/Alex Kappel, digital strategy manager och UX-designer


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter & PR & Social Media