Lugn, grupper och sidor syns fortfarande – så länge användarna bryr sig

Att hänga med i Facebooks algoritmförändringar är ett smärre heltidsjobb just nu. Sedan den stora förändringen i våras, den om att nära vänner skulle synas mer i flödet, har sociala medierjätten aviserat ytterligare ett par uppdateringar.

Den stora förändringen skapade visst huvudbry hos marknadsförare. I mitten av maj aviserades en twist. Användarnas egna intressen och privatliv ska fortfarande värnas, men Facebook försäkrar att sidor och grupper också kommer att synas.

Grunden för Facebook är alltid att vi som användare ska se det som är mest relevant för just oss i nyhetsflödet, oavsett om det är inlägg från vänner och familj, länkar till artiklar eller rörligt från sidor på Facebook. Vad vi får se styrs av vad vi gillar, kommenterar och delar. Algoritmen har koll på vilket innehåll vi uppskattar mest och vilka användare vi vill se mest. De gör allt för att vi aldrig ska sluta scrolla flödet och två vägar dit är att prioritera inlägg från vänner vi vill höra mest från och länkar vi bör gilla.

När de i början av maj lanserade nyheterna om sin algoritm blev många sidägare fundersamma kring hur de ska lyckas nå ut med sitt innehåll framöver. Facebook snappade upp det och meddelade: Sidor och grupper vi verkligen är intresserade av får också bra synlighet. De skriver: ”Vi vet att vänner inte är det enda skälet till att folk använder Facebook. Många kommer hit för att se det senaste från sidor de följer och grupper de är medlem i”.

Facebook säger att de har tre punkter som avgör hur viktig en viss sida eller grupp är för en given användare: Hur länge du har följt sidan/varit med i gruppen? Hur ofta interagerar du med sidan/gruppen? Hur ofta uppdateras sidan/gruppen? Ju viktigare – desto mer synlighet i flödet.

Piece of cake, egentligen.

Den allra senaste algoritmuppdateringen handlar om kommentarsfält. Vi ska inte gå in alltför djupt på det –så intressant är det kanske inte – men i korthet har ett par faktorer tagits fram för att avgöra vilka inläggskommentarer som rankas högt. Dels handlar det om huruvida kommentarerna har interaktioner från den sida eller den användare som gjorde inlägget, och dels om kommentarerna eller reaktionerna kommer från vänner till den som la ut inlägget. Här kan du läsa mer.

Slutnördat för den här gången, men räkna med mer.

Hör gärna av er om ni vill ha hjälp med er närvaro på Facebook eller i andra sociala medier. Vi tar gärna ett möte.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: rawpixel.com