Janna Holmqvist
15 oktober 2019

Meningslöst med sociala medier? Så gör du för att synas!

Vi tycker att sociala medier är ganska meningslöst och kanalernas användning planar ut. Och nej, det blir inga dödsrunor för Facebook i år. Årets upplaga av Svenskarna och Internet är här och just det meningslösa är talk of the day. Vi på Tankbar tipsar om hur du och ditt varumärke kan tänka för att vara intressanta i det ”oviktiga”.

Det finns egentligen inga överraskningar i Svenskarna och Internet 2019. De sociala kanalerna tycks ha nått sin peak i användning i Sverige och standardfrågan får svar: Facebook har inte dött än. Fortfarande hoppar vi in i den blå jättens universum när vi har passerat 16 och tappar den dagliga fysiska kontakten med våra vänner. Därefter är vi där, men vi delar inte innehåll som förut. Eller jo: De äldsta användarna gör det.

Det där med att spendera tid har blivit en snackis efter rapportens lansering. För första gången i undersökningens historia ställs frågan om hur meningsfulla vissa appar upplevs. Det visar sig att bara en fjärdedel tycker att tiden i sociala medier är meningsfull, vilket givetvis är ett hårt slag mot plattformarna. Nyhetsappar ses som mest intressanta och därefter kommer poddar och radioprogram. Minst intressanta tycker användarna att sociala medier, dataspel och mobilspel är – i fallande ordning.Vi som jobbar med marknadsföring måste givetvis ta fasta på faktorn ”väl spenderad tid”. Det blir om möjligt ännu viktigare att vi producerar innehåll som ger användarna något – det måste kännas värdefullt, annars kan det lika gärna vara. Ni vet: Inlägg som ingen bryr sig om, sänker vår räckvidd.

I dag gäller det än mer än någonsin att sticka ut och allra helst leverera något som är värt att dela och som mottagarna vill stå för. Som podden Social By Default, av sociala medier-proffsen Deeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt, poängterar i sitt avsnitt om SOI2019: Vi måste jobba hårt för engagemanget. Fundera över vilken typ av engagemang du vill nå och, inte minst: Var relevant för just din publik.

Du måste förtjäna de följare du har och bygga relationer. Det är inte för inte som exempelvis Oatly har en stor fanbase: De har jobbat hårt, enligt vissa tyckare med för tuffa medel, för att positionera sig som det klimatvänliga ”enda” alternativet. Hur dryckeskriget mellan dem och Arla slutar vet vi inte än, men vi vet att de jobbar hårt för sin approach och för att just sticka ut.

Lagom snabbsmälta siffror:

● Fler kvinnor än män finns i sociala medier. Kvinnorna i Sverige föredrar Facebook, Instagram och Snapchat. Männen fokuserar mer än kvinnorna på Twitter, Linkedin och Flashback.

Instagram har tidigare vuxit, men ligger i princip kvar på samma nivå som förra året. På Facebooks siffror kan vi skönja en nedåtgående trend, men fortfarande finns 7 av 10 svenskar där. Hälften av internetanvändarna i Sverige använder Facebook varje dag.

● 24 procent av Snapchats användare i Sverige är där dagligen, men användandet har planat även där jämfört med 2018. Majoriteten är i åldrarna 12–25 år och i den gruppen används appen av fler än 7 av 10 användare dagligen, främst av unga tjejer.

● Knappt 1 av 10 använder Twitter varje dag och de bor oftare i städer än på landsbygden. 16-25-åringarna är största gruppen.

Youtube har haft långsam tillväxt de senaste åren. Den har nu mattats av, men det dagliga tittandet ökar. I år är det uppe på 32 procent.

● Även Linkedin har stannat på samma nivå som förra året: 31 procent av internetsvenskarna använder det någon gång. I synnerhet 36-45-åringar, mitt i karriären, använder det. Något fler män, i stan och högutbildade är där.

Flashback används av en tredjedel av internetanvändarna, ungefär som förra året. Bara en ynka procent är där dagligen.

Spotify är världens största digitala musiktjänst med över 60 miljoner användare. Bland de yngre, 12–35 år, lyssnar 9 av 10 på Spotify och mer än hälften dagligen. Allra störst är lyssnandet bland 16–25-åringar.

TikTok, som främst används av unga, finns inte med den i övrigt breda rapporten. Det kan påverka statistiken, då många ungdomar lägger en hel del av sin tid där.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter & PR & Social Media