Janna Holmqvist
17 september 2019

Därför är det bra att antalet likes försvinner från Instagram och Facebook

Instagram har tidigare meddelat att de tar bort den siffra som visar antalet likes på en bild eller en video. Nu gör Facebook samma sak, som ett test, i sin app. Enligt Tankbars Janna Holmqvist har det sannolikt positiv effekt.

(uppdaterad 15 november)

Skälen till förändringen, som vi berättade om här på Tankbarbloggen i maj, är flera. Dels vill Facebook undvika att användare jämför sig med andra på ett destruktivt sätt och dels vill de stoppa manipulerade influencerkonton, enligt analytiker.

Det skäl som kommer närmast oss vanliga användare är den psykologiska aspekten: Vi ska inte känna oss dåliga om vi får få likes jämfört med andra. Själva kan vi dock se hur många likes vi har fått på en bild, så räkningen finns kvar i bakgrunden, men det går inte längre att se hjärtan som ett öppet mått på framgång.

Hide likes-upplägget eliminerar möjligheten att vara en fejkinfluencer (en sådan som köper följare, likes och kommentarer) vilket är väldigt positivt för företag och varumärken som köper synlighet och vill få ut något av det. Självklart gynnar det även riktiga influencers, eftersom de inte förlorar business till fejkade kollegor, skriver Ad Week i en analys.

Ad Weeks skribent, sociala medier-strategen Yesim Saydan,  lyfter också det faktum att sociala medier tidigare handlade om att uttrycka sig själv och dela innehåll som vi gillar, till att i dag handla mer om bekräftelse. Studier visar att jämförelser i sociala medier kan leda till depressioner, ångest och allmän psykisk ohälsa. Huruvida det är Facebooks främsta skäl till förändringen, eller om den ekonomiska biten med influencers ligger bakom, får vi låta vara osagt.

Hide-likes-testet för Instagram inleddes i bland annat Australien och Kanada för några månader sedan. Den 15 november meddelade Instagram att förändringen når resten av världen, som ett globalt test. Alla användare märker det dock inte. Ta gärna en titt på ditt eget flöde, så ser du om du är med i testet.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter & PR & Social Media