Linda ansvarar för företagets finanser
Linda Saltskog
16 mars 2021

Nya lagar skyddar dina surfvanor

Kommande lagändringar tillåter inte att tech-giganterna (som Google och Facebook med flera) sparar information om dina aktiviteter på nätet. Information som sedan används för målstyrd onlineannonsering.

Google har sagt att de inte kommer att jobba med personlig annonseringstracking. De tar bort cookies som spårar användarnas surfvanor och därmed delar betydligt mindre information till annonsörer. Apple har informerat att de som har iOS 14, aktivt måste göra ett val om de vill bli trackade och se annonser från webbplatser de besökt. Ändringarna kommer att släppas snart, inget exakt datum har angetts.

Många företag gör annonser riktade till besökare som till exempel sökt efter en viss möbel eller ett särskilt klädesplagg. Det är möjligt tack vare att användarna registreras av cookies när de surfar på nätet och sedan ”följs efter” och exponeras för produkterna (i form av en annons). Det har även gått att göra annonser riktade till de som varit på ett webinar eller finns med i en e-postlista till exempel.

Möjligheten att göra målgrupper som är skapade utifrån beteenden som sker på en sajt blir mindre med de nya reglerna. En stor risk är att flertalet gör det medvetna valet att inte bli trackade – vilket innebär att de försvinner från den skapade målgruppen.
Spårning, optimering och mätning kommer att påverkas.

På Facebook kommer de som annonserar att begränsas till max åtta konverteringshändelser per domän.

Facebook vill att vi gör två saker inför den här förändringen. I Resurscenter under Ads Manager står det exakt vad ni ska göra och helst att uppgifterna ska slutföras omgående.

1. Verifiera er domän – det kan göras på olika sätt, allt står beskrivet i resurscenter.

2. Välj och prioritera åtta konverteringshändelser – det görs i Event Manager.

Än så länge vet vi inte hur hårt den här förändringen kommer att slå. Om ni jobbar mycket med att annonsera via remarketing (retargeting) är det bra att hitta alternativa sätt.

Behöver ni tips och råd? Kontakta oss, vi hjälper gärna till.

Linda ansvarar för företagets finanser

Linda Saltskog

CFO & Digital copywriter & Social Media Manager 070-663 69 01

Alex Kappel

COO & Digital Strategy Manager 073-152 19 60

Linda Saltskog, linda.saltskog@tankbar.com
CFO & Digital copywriter & Social Media Manager