Ölprovning á Omnipollo

Den här gången var det de lilla svenska bryggeriet Omnipollos tur att testas. I sitt sortiment har de omkring 75 olika öler och kring 15 av dessa går att beställa hem eller köpa på Systemet. Vi nöjde oss med att testa fem av dem.

Vi dukade upp ett bord fullt med tilltugg som chips, ölkorvar, ost, goda skinkor och nötter sen gav vi oss an kvällens första öl som var inbjuden som gäst. Bryggd av ingen mindre än en av Tankbars egna hemmabryggare, Goran. Den var utan tävlan men behövde absolut inte skämmas i sällskapet av de andra ölerna.

Först ut i den ”riktiga” provningen var Mazarin, en amerikansk pale ale (APA) gjord på kornmalt, havre och humle, som vann guldmedalj på Stockholm Öl & Whisky Festivalen 2013. Som tvåa i provningen testade vi Zodiak, en india pale ale (IPA) gjord på korn- och vetemalt, havregryn och humle. Tredje ölen vi provade var Pink Lemonade IPA som på förhand beskrevs ha en fruktig, något syrlig smak med inslag av hallon, citron, ljust bröd, färska örter och nektarin. Näst sist ut gav vi oss an Onda, en amerikansk pale ale (APA), bryggd efter inspiration från rapparen Onda. Som sista öl provade vi Fatamorgana, en imperial/dubbel IPA som beskrevs innan ha en mycket fruktig, humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av grapefrukt, ananas, mango, korianderfrön och honung.

Det gällde väldigt delade meningar kring ölerna och kommentarer som ”vi sparade det bästa till sist”, ”den här smakar gammal disktrasa” och ”det här borde kallas lemonad och inte öl” lades under kvällen. Många höga poäng delades ut men segrare ur kampen gick Pink Lemonade IPA. På frågan om när nästa ölprovning ska äga rum var vi enade om att den borde ske innan jul. Kanske rent av blir en julölsprovning?