SEO

SEO

Sökmotoroptimering (SEO, Search Engine Optimization) handlar om att klättra till topplaceringar i sökmotorerna. I Sverige sker 95 % av alla sökningar i Google så vi kan också kalla det Googleoptimering.

Allting börjar med koden. En SEO-vänlig programmering är basen till framgångsrik sökmotoroptimering. Huvudrubriker ska inte bara vara inspirerande och slagkraftiga, de ska också kodas med h1-taggar (<h1>RUBRIK</h1>). Allt som kan läggas som text ska läggas som text för att uppnå bra indexering i Google.

Fler handfasta tips för bättre SEO:

• Fyll webbplatsen med fylligt och relevant innehåll. Sökmotorerna gillar att ni lägger ut texten om era produkter och tjänster.

• Väv in era nyckelord i texterna. Vill ni bli hittade på ”cykelslang” så ska ni skriva ”cykelslang”. Och inte bara en gång utan många. Men håll balansen och relevansen; annars straffas webbplatsen för att vara överoptimerad.

• Lägg in och optimera titlar och meta descriptions på varje delsida.

• Maximera antalet länkar till och från er webbplats.

• Uppdatera regelbundet. Sökmotorerna rankar aktiva webbplatser högre än sajter där det inte händer något.

• Välj ett SEO-vänligt CMS-system, till exempel WordPress eller Sitefinity. Då får er SEO en rejäl extraskjuts.

Och så några tekniska SEO-tips:

• URL:erna väger tungt och en översyn av URL:erna brukar lyfta webbplatsens SEO. Håll dem enkla och korta (gärna under 70 tecken!) och låt dem beskriva sidans innehåll.

• Robots.txt anger för sökmotorerna hur de ska ”spindla” er webbplats. Säkerställ att sajten har filen robots.txt och se över filens innehåll.

• XML-sitemap är en viktig del av er webbplats SEO. Den hjälper sökmotorerna att navigera och indexera. För att förbättra sökmotoroptimeringen kan ni använda ett plugin-verktyg som automatiskt vässar er XML-sitemap.

Det finns inga genvägar till framgångsrik SEO. Men innan alla åtgärder bör ni göra det som många glömmer: analysen.

Analysen berättar hur ni ska satsa
Genom att analysera konkurrensen om olika sökord går det att se vilka ord som är smartast att optimera. Vi på Tankbar har ett av marknadens vassaste analysverktyg inom SEO som mejslat fram sökorden till allt från stora globala koncerner till små lokala företag. Välkommen att kontakta oss för rådgivning, analys och åtgärder inom SEO.