Pinterest börsintroduceras – satsar hårt på att sälja varumärken och produkter

Möjligheten att ”pinna” bilder till olika boards fångar allt fler användare. Pinterest kallar sig ”det personliga nätverket” och vill gärna särskilja sig. Nu introduceras varumärket på börsen – en stor banner hänger på fasaden utanför New York Stock Exchange (NYSE).

Senaste siffrorna visar att den visuella sökmotorn har 265 miljoner användare världen över, mot 216 under sista kvartalet 2017, skriver New York Times. Vid senaste mätningen i Sverige, Svenskarna och Internet 2018, använde 21 procent av internetanvändarna Pinterest. Kvinnor dominerar användningen och bland de förhållandevis unga användarna i spannet 26 till 35 år använder hälften av kvinnorna Pinterest, visar undersökningen. Nätverket växer snabbare än Facebook och hade en tillväxt om fyra procentenheter i Sverige från 2017 till 2018.

Även om det är långt till Instagrams och Facebooks nivåer är Pinterest en spelare att räkna med. Det står inför en snar börsintroduktion – på torsdag den här veckan – och är en snackis. Verktyget, som kom 2008, skiljer sig från de andra sociala medierna och vill gärna framhålla det. De vill inte ens kalla sig en del av ”sociala medier”, enligt grundaren Ben Silbermann. Pinterests version är att nätverket är ”personligt” snarare än ”socialt”. De arbetar, enligt egen utsago, hårt för att hålla inspirationens fiender (som cynism och dömande) borta. ”Det finns många verktyg för att få kontakt med andra, men det är bara ett fåtal som hjälper dig att få kontakt med dig själv”, skriver Pinterest för att sälja in kanalen, enligt New York Times.

För användarna är Pinterest en sökmotor för att organisera och dela bilder via så kallade ”pins”. Som marknadsföringsplattform är det klart intressant. Varumärket säger att 90 procent av de som pinnar varje vecka använder appen för att fatta beslut om köp. En intressant faktor är att användarna faktiskt vill se innehåll från varumärken när de pinnar, enligt Pinterest själva. De menar att det beror på att pins från varumärken gör det enklare att hitta nya produkter och fatta de bästa besluten.

För dig som är företagare kan det vara värdefullt att fundera över möjligheterna att synas på Pinterest och nå kunderna mitt i köpbeslutet. Kontakta oss gärna för mer information – vi hjälper dig gärna rätt.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: pinterest.com.