Så når du ut med rörligt på Facebook – jätten ändrar algoritmen

Facebook gör justeringar i sättet att värdera rörligt material. Engagerande innehåll lyfts i flödet, framförallt videos som är längre än tre minuter, liksom innehåll som användarna själva söker upp. Vi kikar på hur sidor och användare kan agera för att algoritmen ska gynna dem.

Målet med förändringen är att hjälpa talangfulla innehållsproducenter och medieföretag att fortsätta sitt arbete, skriver David Miller, Product Management Director på Facebook. Och, fortsätter han: ”Framförallt vill vi hjälpa användare på att hitta grymma videos och bygga relationer med de kreatörer och medieföretag som betyder något för dem”.

3 punkter om rörligt på Facebook:

1. Lojalitet: FB vill att användarna ska få sådant de själva söker efter. Videos som användarna själva återkommande söker efter ska därför dyka upp i flödet.

2. Längd och tittartid: Facebook vill gärna att användarna ska titta länge på videos – minst en minut (en livstid i sociala medier!). Det nya nu är att de prioriterar rörligt som är minst tre minuter långa och som håller användarna engagerade.

3. Originalitet: Facebook tar krafttag för att minska spridningen av rörligt material som inte är original och därmed minska risken för att någon tjänar pengar på användarnas delningar, kommentarer och reaktioner. Clickbait och delningsbluffar, där sidansvariga får betalt för att distribuera visst innehåll, är ett stort problem för Facebook.

Egentligen är det inget helt nytt som lanseras, snarare förstärks några faktorer i algoritmen. Förändringarna rullas ut under de närmaste månaderna.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager
____________
Bildcredd i topp: rawpixel.com