Philip Saltskog
20 april, 2012

Sitefinity and Beyond – konferens i London

Vi var fyra personer från Tankbar som deltog: Philip, Pooriya, Magnus och Eric. Två av biljetterna hade vi faktiskt vunnit genom att retweeta om konferensen. Det tackar vi Telerik och Sitefinity särskilt för! 😉

Konferensen var på anrika British Museum. En fantastisk byggnad väl värd ett besök. Evenemanget startade kl 09:00 och jag tror faktiskt att Tankbar var först på plats 😉

Gabe Sumner inledde med Opening Keynote. Därefter gick Ivan Osmak igenom nyheterna i Sitefinity 5.1 Preview. Det kanske inte var så många nya funktioner. Fokus är mer på att polera nuvarande system och Ivan lovade ”zero bugs” i e-handelsmodulen. Nästa pass handlade om Sitefinity Thunder som är en plug-in för Visual Studio. Den kommer att underlätta utveckling och hantering av teman, egna moduler med mera.

Gabe Sumner

Nästa session handlade om hur man migrerar från Sitefinity 3.7 till version 5.0. Denna del var högintressant för oss, då vi har 30+ installationer av 3.7-sajter som vi vill uppdatera under året. Även om ”migration module” gör ett bra jobb, innebär det fortfarande en del manuell hantering. I denna pdf förklaras varför du ska uppdatera till Sitefinity 5.0.

Det efterföljande passet handlade om hur man på ett enkelt sätt kan skapa egna moduler och funktioner med hjälp av ”module builder”. Någonting som vi själva använt för vår nya webbplats (case och personal). Det fungerar riktigt bra! Enda nackdelen är att det inte fungerar med flerspråksstöd ännu (kommer i version 5.2).

Nästa del handlade om Responsive Web Design (som vi har bloggat om tidigare). Det känns lika hett som sociala medier gjorde för ett par år sedan. Det går inte ett möte utan att mobilanpassning kommer på tal 😉 Under denna del gick Gabe Sumner (som vanligt den bästa talaren) igenom konceptet och pratade om vilka möjligheter, utmaningar och svårigheter som finns. Tyvärr så tror inte vi att Responsive Web Design är möjligt för alla webbplatser. Det är någonting man måste fundera igenom och planera för redan från start. Om du vill lära dig mer om Responsive Web Design kan du läsa denna pdf. Titta gärna också på www.tankbar.com på olika enheter (eller skala om webbläsaren).

Sedan var det dags för den externa talaren Matti Kiviluoto från Avaus (Sitefinity partner i Finland) att tala om Sitefinity som Enterprise Level CMS. De har under det senaste året hållit på att bygga en större lösning för ett företag med 23 språkversioner. Det var spännande att höra Matti berätta om de utmaningar de haft. Det var både ris och ros om Sitefinity CMS vs Enterprise Level CMS. Bra, öppet och ärligt.

Avslutningsvis pratade Boris från United Experts om vikten att ”walk the extra mile” inför varje release. Han gav ett antal konkreta och handfasta tips som underlättar för webbredaktörer och gör att Sitefinity känns ännu mer användarvänligt.

Boris

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och lärorik dag. Det var suveräna konferenslokaler och bra mat. Efter konferensen bjöds det på drinkar och mingel. Där träffade vi, till vår stora förvåning, två andra personer från Sverige. Jonas och Kim(?) från ReadSoft i Helsingborg. Vi pratade även en del med Matti från Avaus i Finland och en trevlig norrman. Alltid trevligt att prata med Sitefinity-kollegor 😉

Vi ser redan fram emot Sitefinity and Beyond 2013!