Snapchat ökar stort – tack vare könsbytesfilter

Kvinnor kan se ut som män och män som kvinnor. Det, i filterform, uttrycks vara förklaringen till att Snap Inc., bolaget bakom Snapchat, går starkt framåt.

Snapchat har haft vissa problem med att behålla sina användare, då såväl TikTok som Instagram har stulit uppmärksamhet. Nu kan de ha hittat en lösning – om än tillfällig. Aktien har rusat och förklaringen tillskrivs nya könsbytesfilter.

Nyligen rapporterades att antalet dagliga aktiva användare var hela 190 miljoner under första kvartalet, vilket var fyra miljoner fler än väntat. Den nya filtren, som förvandlar kvinnor till män och vice versa, släpptes i maj i år och Snapchat har fått 13 miljoner nya dagliga användare under de senaste tre månader, vilket är den största ökningen sedan 2016, skriver Business Insider. Bara fem dagar efter filtersläppet, som även inkluderar möjligheten att se sig själv som ett litet barn, hade sju miljoner nya användare lockats till Snapchat.

Det feminina filtret gör bland annat hyn jämnare (i sann Snapchat-anda), ögonfransarna tjockare och håret långt. Den maskulina varianten adderar skäggstubb, grövre ögonbryn och bredare käke. Dessutom blurrar den långt hår och skägg. Eller ja, den försöker i alla fall. Se bilderna på vår programmerare Rasmus här nedanför – det funkar inte klockrent.

Förutom den roliga effekten och tidsfördrivet, har de nya filtren lyft diskussionen om hur kvinnor bemöts online. Män har mött och tagit emot de kommentarer som kvinnor får utstå när de har skapat fejkade profiler på exempelvis Tinder med sina feminina bilder, kommentarer som sedan har spridits socialt.

”I made a Tinder using that female Snapchat filter and holy f— did I make a mistake,”, skriver en Twitteranvändare.

Full-stackutvecklaren Rasmus Milesson (för övrigt är alldeles nygift!) som bebis, tjej och kille – enligt Snapchats normer.

Alexander Nyström, utvecklare som har kämpat här på Tankbar i princip hela sommaren när vi andra har semestrat, i tre versioner.

Och så är det jag då, Janna Holmqvist, som jobbar med sociala medier och som copywriter. Spana in strandraggarlooken till höger…