Snart kommer kanske inte Blocket vara vår top-of-mind längre

Blocket har sedan det startades 1996, varit och är fortfarande för många, det självklara valet när något begagnat ska köpas eller säljas. Inledningsvis var det gratis att annonsera på Blocket, men 2001 började dem ta betalt för de privata radannonserna. Enligt en undersökning som Ipsos gjorde 2016 så har 7 av 10 svenskar köpt eller sålt något på Blocket.

Men sedan några år tillbaka har ett gäng olika konkurrenter seglat upp på marknaden. En av dessa är de populära Köp-och-sälj grupperna på Facebook, som finns i ett flertal olika varianter i varje stad. Enligt Facebook så använder en tredjedel av deras flera hundra miljoner medlemmar sådana grupper. Dessa är gratis och fungerar i många fall bra, men då dessa skapas och drivs av privatpersoner så uppstår det emellanåt diskussioner kring regler, budgivningar osv.

För ungefär ett år sedan lanserade Facebook sin egna Köp-och-sälj sektion på plattformen i USA och Storbritannien. De kallar den ”Facebook Marketplace” och i den är det gratis att annonsera, precis som i grupperna. Facebook skapade sin marknadsplats för att hålla kvar sina medlemmar på sajten och pressa de andra spelarna på marknaden att agera.

Enligt Di Digital så bemöter Blockets vd Jan Prokopec den eventuella konkurrensen från Facebook såhär: ”Blocket tar nu en tydligare position gentemot våra konkurrenter som en kvalitetsspelare, en marknadsplats dit man vänder sig för att köpa och sälja varor av lite högre kvalitet och värde än det utbud som kännetecknar gratisspelarna”.

Medan Facebook anser att de har stora fördelar i att deras tjänst är gratis och att annonsörernas Facebookprofiler går att se för köparna, vilket ger en ökad trygghet. I dagarna släppte Facebook Marketplace i Sverige och i 16 andra europeiska marknader. Det återstår att se om svenskarna kommer sälja sina begagnade soffor, kläder, cyklar osv. på Blocket eller på Facebook i fortsättningen.