Janna Holmqvist
05 november 2019

Stories eller flödet – så väljer du rätt kanal på Instagram

Surprise, surprise… not. Användarna uppfattar Instagram Stories och det vanliga flödet på olika sätt. Vi på Tankbar reder ut skillnaderna med hjälp av en stor studie som Facebook själva står bakom.

Först en crash course: Instagram Stories är, som bekant, cirklarna ovanför det vanliga bildflödet på Instagram. Precis som på Facebook gäller regeln om att inte göra annonser med mer än 20 procent text i bilden. FB, som äger Instagram, menar att text i bilder inte uppskattas. Därför kan räckvidden sänkas om regeln negligeras. För rörliga annonser är det miniatyrbilden – annonsens thumbnail – som bedöms.

För att nå full framgång i sociala medier behöver du optimera innehållet för respektive kanal. På det temat gjorde Instagram förra året en undersökning i fyra länder: Brasilien, Indonesien, Storbritannien och USA. De såg skillnader mellan användarna i olika delar av världen, men generellt sågs hela kanalen som en plats för att ”att frossa i kreativitet”, enligt IG själva.

Stories upplevs som mest ärligt. Dit går användarna för att se saker live, en upplevelse som förstärks av att innehållet försvinner efter 24 timmar. De är ute efter ofiltrerat, autentiskt innehåll. Många vill se vad vänner gör just nu och de vill gärna ta del av något roligt och lekfullt.

Flödet används, enligt Instagram själva, för att upptäcka nya produkter och varumärken. 70 procent av 10 000 tillfrågade personer använder hellre flödet för det ändamålet än Stories. Instagram menar att flödet därför är en bra väg för att introducera produkter och att Stories bör användas för att användarna ska fördjupa relationen till nämnda produkter.

Det är inte rocket science direkt, men här är några slutsatser:

● Testa gärna Stories för ”just nu”-inlägg. Har du ett etablerat varumärke, jobba på relationen till fansen här.
● Håll kvar det tidlösa innehållet i flödet. Använd det för att introducera nya varumärken.
● Lek med uttrycken – låt kreativiteten sprudla.
● Lär känna din publik. Det här är viktigt i all sociala medier-marknadsföring, men glöms tyvärr ofta bort i jakten på effektivitet och snabbhet. Precis som att det är skillnad mellan användare i olika länder, så är just er publik unik. Mät och titta på siffrorna – först då vet du vad som flyger för just er.

______________________________________________________________________________

Vi på Tankbar hjälper er gärna med såväl strategi som innehåll för sociala medier. Välkommen att kontakta mig på 0793-41 78 20 eller via janna.holmqvist@tankbar.com.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter & PR & Social Media