TikTok växer snabbast just nu – värt att hålla ögonen på

Appen TikTok tar världens unga med storm. Den har 500 miljoner aktiva användare och merparten är under 30 år. TikTok slog Facebook, Instagram och Snapchat i antal nedladdningar 2018 och är något att ha koll på för den som sysslar med marknadsföring.

Konceptet går ut på att skapa 15 sekundervideos i vertikalt format, dela videos, skicka meddelanden och göra livesändningar. Filmerna är ofta roliga och/innehåller musik och dans. Precis som i andra appar finns en hel drös emojis, dekaler, filter och effekter.

Varför ska då varumärken bry sig om TikTok? Förutom att appen är den snabbast växande bland ungdomar har flera varumärken redan hoppat in på arenan. Google, Nike och Coca Cola har kört kampanjer i appen. Att jobba med influencer marketing är stort på TikTok och Khloé Kardashian är en av dem som har tagit betalt för att sprida innehåll mot betalning där, skriver Dagens Analys.

Bortsett från influencervägen finns möjligheten att betala för marknadsföring via sponsrade videoklipp som riktas mot olika målgrupper, precis som i andra kanaler.

Innehållsmässigt är TikTok en utmaning. Om autentiskt och engagerande innehåll efterfrågas i andra sociala medier, så är det ännu viktigare på TikTok. Att köra samma innehåll som på Instagram och Facebook anses vara ett stort no-no. “People go all out to create these videos. It’s more of a performance platform. So the bar is high to stand-out”, säger PR-konsulten Chris Harihar till Digitay, som själv är TikTok-användare och delägare i New York-byrån Crenshaw Communications.

Varumärken som vill nå en ung publik rekommenderas generellt att ha koll på TikTok och de marknadsföringsmöjligheter som rullas ut.

Social Media Today gjorde nyligen en sammanställning av trenderna på TikTok. Här är några:

● Trendiga dansvideos: Filmer med kids som flossar, kör Rockefeller Street eller andra trendiga danser sprids som löpeldar, den ena konstigare än den andra.

● Nostalgiska dansvideos: Användare på TikTok gör egna danser till olika låtar, antingen ny eller äldre musik.

● Läppsynk: Precis vad det låter som – till en massa olika låtar.

● Söta djur: TikTok är inget undantag – djuren finns här också.

● Memes: Användarna kan göra egna memes på TikTok och som de gör det. Här har Buzzfeed samlat några av de bästa från 2018.

Vi på Tankbar ser fram emot att se hur appen utvecklas – vi gillar när det händer saker på sociala medier-marknaden. Räkna med att vi håller koll.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager

Bildcredd i topp: rawpixel.com.