Ranka organiskt

Sökmotor- och sökordsoptimering

När en SEO-byrå eller SEO-konsult säger att ”Nu ska vi göra en SEO-analys av din sajt” så innebär det många olika saker. Vi reder ut begreppen och berättar hur vi på Tankbar arbetar.

Låt oss analysera nuläget

Ska webbplatsen göras om från grunden finns det ingen anledning att analysera själva sajten rent tekniskt, det som kallas ”Site Audit”. Det kan vi göra i steg 2 längre fram. Det mest intressanta att börja med är följande.

Kraftfulla analysverktyg för sökmotoroptimering

SEO-analys och rapport

Vi börjar med en nulägesanalys utan att grotta i det tekniska. Vilka förutsättningar har vi? Vilken trust och övriga värden har din domän egentligen? Hur ser länkarna ut du får till din sajt, är de bra eller bara skräp? Allt sammanställs i en rapport och blir ett underlag till vad vi behöver tänka på inför framtiden.

Keyword Research

Tidigt i processen är det viktigt att vi gör en nyckelordsanalys. Vi tittar på hur Google ser din webbplats och vad den förknippas med. Vi ser över viktiga nyckelord och sammanställer närliggande och semantiska sökord. Detta blir ett viktigt underlag för hur sajten ska On-page optimeras i nästa steg.

Onpage-optimering

Utifrån de två första stegen läggs grunden till hur sajten behöver byggas eller justeras. Vi kommer med förslag och rekommendationer på struktur, innehåll, bilder, internlänkar och övrig disposition. Väldigt stor del av framgången kring SEO ligger i hur du arbetar med innehåll och struktur på din webbplats.

Rank Tracker

Innan alla förändringar sjösätts görs en sökordsranking och konkurrensanalys med dina nyckelord. Där lägger vi även till nya viktiga nyckelord vi kommit fram till i vår Keyword Research. Där får du en bra översikt över nuläget, en placeringsrapport hur webbplatsen rankar. Efteråt inleder vi det löpande SEO-arbetet, läs mer om det längre ner.

Okej, så hur kommer vi igång?

Varje projekt är unikt, det är verkligen sant när det gäller SEO. Görs SEO-arbetet på din nuvarande sajt och inte i samband med ett nytt sajtprojekt så kan en Site Audit vara bra att komplettera med. Då ser vi snabbt webbplatsens tekniska brister. Annars startar vi med en nulägesanalys direkt efter att du sagt OK till offerten.

Detta gör vi först

  • Ni får en kontaktperson hos oss som ni alltid kan vända er till. Ni får också direktkontakt med vår SEO-specialist
  • Vi definierar upp ett nytt projekt i våra olika SEO-verktyg
  • Vi samlar in vilka e-postadresser som ska vara mottagare för återkoppling och placeringsrapporter
  • Vi kontrollerar inställningar i Google Analytics och Search Console

Dags att sätta igång

Beroende på storlek på webbplats och ambitionsnivå varierar antalet timmar som behövs för uppstartsfasen. Ingångsnivån för en mindre sajt är två dagars arbete medan en större sajt är upp till fyra dagars arbete.

Uppstart – min. 16 timmar

  • SEO-analys och rapport
  • Keyword Research
  • Onpage-optimering
  • Strukturförslag
  • Rank Tracker och placeringsrapport
  • Avstämningsmöte, 1 timme

Några av våra uppdragsgivare inom sökmotor- och sökordsoptimering


Löpande SEO

Det är inget krav från vår sida att du köper ett löpande SEO-upplägg. Men det underlättar för att kvalitén och framförallt för att resultatet ska bli riktigt bra på längre sikt. SEO är inget man jobbar med en vecka och sedan lägger åt sidan.

Vi erbjuder ett prisvärt upplägg på årsbasis där vi genomför ett par olika åtgärder och gör kontinuerliga återkopplingar till dig fyra gånger per år. Dessutom får du våra placeringsrapporter månadsvis för att följa hur din sajt rankar på dina viktiga nyckelord.

Mikael Isaksson hanterar sökordsmarknadsföringen

Rank Tracker

Vi tar fram och skickar placeringsrapporter. Här kan du även välja att ta med placeringar för dina konkurrenter. Rank Tracker skickas varje månad till de mottagare ni väljer.

Site Audit

Förutsättningar ändras, webbläsare uppdateras och Apple släpper nya telefoner. Vi genomför en Site Audit varje kvartal för att titta på alla tekniska aspekter och möjliga förbättringsåtgärder. Användarupplevelse (UX) och SEO går nämligen hand-i-hand.

Onpage-analys

Vi genomför onpage-analys för att se om något förändrats efter det vi kom fram till i vårt inledande arbete. Rekommendationer om vad som eventuellt behöver justeras i struktur, innehåll, SEO-titlar och länkar.

Pagespeed-analys

Vi visar hur webbplatsen kan bli ännu snabbare, både som desktop och mobilt. Det kan handla om prestanda eller om utveckling av koden, nya metoder eller tekniker.

Duplicerat innehåll

Om du arbetar med en större sajt eller e-handel är duplicerat innehåll något som lätt uppstår. Vi hjälper dig att hitta duplicerade titlar, innehåll och meta-beskrivningar så att du kan korrigera detta och därmed hjälpa Google att på rätt sätt indexera din webbplats.

Brutna länkar

En viktig del är interna och externa länkar på din webbplats. Både till antal och vart de går. Det är också viktigt att de är intakta. Vi kontrollerar allt sådant i samband med att vi gör en Site Audit.

Länk-analys

Även om vi aktivt inte arbetar med att bygga Off-page optimering så är det viktigt att hålla koll på vilka inkommande länkar din domän och webbplats har. Vi tittar till detta och ger rekommendationer på vad som bör göras.

Genomgång med SEO-specialist

Genomgång på Skype eller telefon 30 min varje kvartal med vår SEO-specialist. Här går ni igenom ovanstående punkter och här har du möjlighet att ställa frågor. Väldigt uppskattat av våra kunder.

Vi lovar inte guld och gröna skogar. Men vi lovar hårt arbete som brukar ge bra resultat.