E-handel med WooCommerce

WooCommerce

För att lyckas med din e-handelssatsning, behöver du först välja ett av tre alternativ. Valet handlar om vad som passar dig och din verksamhet nu när det är dags att starta eller utveckla en e-handel. Vi har specialiserat oss på WooCommerce sedan 2013 och brinner för Open Source-alternativet. Men frågan är om det är rätt val för din satsning? Vi hjälper dig att bena ut skillnaderna!

Behöver du komma igång snabbt och billigt?

Det låter lockande, eller hur? Många av våra e-handelskunder har varit och vänt i den här världen. Världen kallas hyrlösning. En kostym man ganska snabbt växer ur. Känner du att du har en begränsad budget eller en snäv tidplan kan det här vara alternativet för dig. Tänk bara på att du låser fast dig till en enda leverantör och du äger varken din shop eller din källkod.

Användarvänligt, anpassningsbart och rätt i tiden

Där har ni WooCommerce. En av fördelarna med just WooCommerce är att du verkligen kan växa utan att behöva byta teknisk plattform. Alla populära integrationer står redo. Du har världens bästa CMS i bakluckan för att hantera innehåll, kampanjer, bilder och SEO. Tillgången av nya väldokumenterade plugins och tillägg ökar varje dag, så att vi kan bygga och anpassa precis den e-handelslösning du själv önskar och behöver.

Höga krav, stora visioner och fet plånbok?

Idag arbetar flera av de största varumärkena och kedjorna i Europa med system som SAP Hybris eller Intershop. Avancerade system med höga insteg och licenskostnader. Detta alternativ är för dig som har erfarenhet eller tidigare bedrivit e-handel. Du får givetvis ett väldigt komplett system med alla tänkbara avancerade funktioner. Men smakar det så kostar det. Räkna med ett sjusiffrigt belopp bara för att få vrida om nyckeln.

Wordpress är full av lösningar

Så här arbetar vi med WooCommerce

WooCommerce är precis som WordPress väldigt flexibelt och anpassningsbart. Det är mycket lätt att göra fel och ganska svårt att göra rätt. Därför krävs många timmar av kunskap och erfarenhet för att inte köra i diket. Ett WooCommerce-projekt kräver en bra balans mellan välskriven kod, rätt och lagom mängd utvalda plugins och tillägg tillsammans med en stabil och kraftfull driftmiljö.

Uppstart

Specifikation på funktionalitet och betalsätt

Innan vi gasar på och börjar koda är det precis som i vilket vanligt webbprojekt som helst: funktioner behöver definieras och det är bra att ha en kravspecifikation tillhands. Detta är faktiskt ännu viktigare i ett e-handelsprojekt. Det är så otroligt tekniktungt och för att undvika missförstånd eller olika målbilder över hur något ska fungera eller se ut så ser vi alltid till att funktionsbeskriva varje vy och varje flöde på detaljnivå. Kan vi redan från start få tillgång till en kravspecifikation är det förstås mycket enklare för oss. Det är också bra att från start bestämma vilken eller vilka betaltjänster sajten ska använda.

Integration

Koppling mot ERP, CRM eller TA-system

Hand i hand med funktioner står integrationer. En integration kan betyda ett par olika saker men oftast menas någon form av koppling mot ett affärssystem (ERP), CRM- eller TA-system. Vi har erfarenhet av integrationer mot Fortnox, Visma och Unifaun. Integrationerna kostar alltid någon form av licenskostnad per år för att upprätthålla kommunikationen och underhållet mellan WooCommerce API och systemets API.

UX

Design och användarupplevelse

Skillnaden mellan att bygga en traditionell webbplats och en e-handel är detaljerna i designen och användarupplevelsen (UX). I en e-handel befinner sig oftast besökaren i ett framåtlutat läge och interagerar mycket mer frekvent med ytor, knappar och fält. Design (UI) och användarupplevelse (UX) är otroligt viktiga när det gäller e-handel där varje besökare ska konverteras till en kund. Lika viktig blir även konverteringsoptimering (CRO) när väl webbplatsen är lanserad. Är du intresserad kan du läsa mer om hur vi arbetar med design och UX på Tankbar.

Valuta, moms, frakt, kategorier, attribut, produkter och varianter

Det är en hel del engångsinställningar som behöver göras i WooCommerce. Vi hjälper dig med detta. Mycket behöver ställas in och det är viktigt att det görs rätt från start.

Man kan till exempel tänka sig att ställa in decimaler på priser från 2 till 0 för att visa svenska priser på ett ”korrekt sätt”. Men då uppstår ett problem med momsavrundningar och det blir fel på fakturorna i Klarna. Istället så trimmar vi bort så att 99,00 kr istället visar 99 kr genom en bit kod som placeras i ditt tema. Hur var det nu med moms på frakten? Lugn, vi fixar det.

Utveckling och implementering

När funktionerna är specificerade, strukturen är satt, designen är godkänd och WooCommerce är grundkonfigurerat är det dags att börja implementera och programmera. Vi utgår från en mall som vi på Tankbar har tagit fram.

Site builders som Visual Composer är numera ett minne blott och vi förlitar oss helt på ACF Pro och WooCommerce väldokumenterade hooks och filters för att göra de anpassningar vi behöver. Givetvis behövs några väl utvalda tillägg från WooCommerce.com. I vissa mindre projekt utgår vi från WooCommerce egna grundtema Storefront och gör ett så kallat barn-tema med kundens anpassningar, färger och former.

Vill du, kan du läsa mer detaljerat hur vi arbetar med utveckling i WordPress. Vill du läsa om ett projekt där vi tagit ut svängarna rejält med WooCommerce ska du titta in vårt case om Nöjesresor.se.

Drift och underhåll

En e-handel kräver betydligt mer prestanda än en vanlig webbplats. Du har oftast ett högre tryck i form av fler besökare samtidigt som du eller dina kollegor skriver mycket ändringar mot databasen när ni arbetar med produkter, kampanjer eller ordrar i admin / backoffice.

Sajten har mer komplex och avancerad funktionalitet och oftast någon form av integration som antingen går i realtid eller under natten. E-handeln kräver också stabilitet och snabba svarstider så att besökarna inte lämnar. Idag arbetar vi utöver vår egen serverdrift med Digital Ocean och norska Servebolt. För oss är detta oerhört prioriterat och viktigt.

Vi erbjuder också ett förlängt SLA till alla våra e-handelskunder som vi kallar SLA Guld. Med en stabil drift och ett service- och supportavtal ska du känna dig trygg med din e-handelssatsning hos oss på Tankbar.

Är det dags att utveckla e-handeln? Ta gärna kontakt med någon av oss.