Wordpress

WordPress för alla

Förr fick vi motivera varför våra kunder skulle välja WordPress. Idag kommer kunderna med ett tydligt önskemål – WordPress. Världens största publiceringssystem (CMS) för webbplatser har blivit så djupt rotat i det dagliga digitala användandet att det är en självklarhet. Men vilka kan bygga WordPress-legot rätt? Låt oss berätta hur vi jobbar.

En tredjedel av världens sajter byggs på Wordpress

40% av världens webbplatser drivs av WP

I maj 2003 publicerades den första versionen av WordPress. Det blev startskottet till vad som skulle förändra webben för alltid. Skaparen heter Matt Mullenweg och är fortfarande aktiv i bolaget Automattic som äger WordPress.com (den kommersiella versionen) och e-handelsplattformen WooCommerce. Den stora anledningen till framgången beror bland annat på följande fyra saker.

Skapa struktur

Användarvänlig administration

För att en ny webbplats ska nå full potential behövs en bra struktur för hur du jobbar med innehållet. Med över 10 års erfarenhet av WordPress så plockar vi fram vår expertis när det gäller hur du arbetar med ditt innehåll. Genom att undvika överdrivna och komplexa plugins, verktyg, site builders med mera så får du ett rent gränssnitt med WordPress-känslan vi alla älskar. Vi tar fram de post-typer, kategorier, relationer och fält du behöver för din sajt. Det kan till exempel handla om kurser du erbjuder, konferenslokaler eller erbjudanden som ska synas runt om på sajten. Det är inte rocket science, det är bara smart.

Kostnadseffektivt

Världens mest framtidssäkra system

Varför förlita sig på ett system som ägs av en ägare när du kan välja ett som ägs av oss alla? Genom att WordPress är Open Source kan du luta dig tillbaka och vara nöjd med att du valt ett både hållbart, kostnadseffektivt och framtidssäkert system. WordPress driver idag över 30% av världens webbplatser och ökar med cirka 50 000 webbplatser varje dag, stora som små. Det känns bra i magen, eller hur?

Integrationer

WordPress snackar med andra tjänster

Som utvecklare och kodknackare är det värsta som finns att mötas av ett låst och krångligt system. Med WordPress är det tvärtom, det är extremt öppet och väldokumenterat. Av just den anledningen så finns idag en uppsjö av färdiga integrationer med de flesta världsledande tjänster och system. Det kan handla om nyhetsbrevsystem, CRM-system, affärssystem eller e-handel. Finns det inget färdigt så tar vi fram en lösning. Vi har mångårig erfarenhet av systemutveckling och kundanpassade systemlösningar.

Skalbart

Tänk globalt, starta lokalt

En annan stor fördel med WordPress är dess förmåga att skala. Till exempel kan det handla om att bygga på fler undersajter eller lägga till nya språk i samma systemlösning. Flera av våra uppdragsgivare arbetar på flera marknader och kör sajterna i flera språk. Då är det förstås extra viktigt att saker som olika spårningstaggar för Google Analytics och SEO fungerar som man förutsätter att de ska göra. WordPress är byggt för att hantera detta och vi står redo när du ska ut globalt.

Wordpress är full av lösningar

Vad kan du använda WordPress till?

Vi på Tankbar försöker alltid att se affärsnyttan med ett nytt sajtprojekt. Mycket av det arbetet sitter givetvis i strategin. Alla sajter vi jobbar med ska generera affärer, avslut eller konkreta köp. Vi hittar en bra lösning, oavsett om du säljer produkter eller tjänster.

E-handel

Fysiska eller digitala produkter

Genom WooCommerce förvandlar du WordPress till en fullskalig e-handelsplats med produkthantering, priser, frakt, moms, upp- och korsförsäljning, varukorg, kassa och betalsätt. WooCommerce är i dag världens snabbast växande e-handelsplattform.

Läs mer om hur vi jobbar med WooCommerce.

Bokningssystem

Bokningsbara konferenser, lokaler eller hotellrum

Vi arbetar idag med majoriteten av Sveriges främsta och bästa hotell- och konferensanläggningar. Man kan säga att vi kan den branschen rätt bra. Dessutom har vi arbetat med Svenska Möten sedan 1996. Bokningssystem för konferensvärlden är komplexa. Genom att kombinera skräddarsydda formulär och integrerade bokningsprocesser kan vi hjälpa dig till en gynnsam lösning.

Lead och konvertering

Företagswebb med leadsgenerering

Precis som på vår egen webbplats så är det viktigt att presentera sin tjänst eller sina tjänster. Med kombination av rätt strategi och konverteringstänk ska webbplatsen generera leads och potentiella kunder. Genom olika verktyg och upplägg hjälper vi många kunder med det idag. Det följs sedan upp i bland annat Google Analytics genom händelsespårning och taggning i Google Tag Manager.

Fokus mobilt

Informationskanal med mobile first

För Skavsta Flygplats är information och tillgänglighet nyckelfaktorer. Genom goda analyser av kundbeteenden så byggdes i det här fallet en informationstung webbplats med fokus på sök, struktur och navigation. Ibland är det andra faktorer som är viktiga, eller en kombination av flera. Vi vet att ”mobile first” är ett uttjatat begrepp, men vi tror att 2019 kommer innebära mobilt, mobilt och återigen mobilt och för WordPress finns det i själen, sedan länge.

Det här legot – vad menar ni med det?

Vi menar att WordPress i sin grunduppsättning är som en legoplatta. Sen handlar det om hur du bygger ditt lego, vilka plugins och moduler du väljer att stoppa in, hur du bygger strukturen i ditt tema och din kod. Ja, WordPress-snack kan lätt bli tekniktungt. Så varför sluta här? Låt oss snacka lite mer teknik.

En direkt liknelse med att bygga Lego
Tema

Nästan allt handlar om temat

I WordPress bygger man teman. I temat sitter alla sidmallar och alla stilmallar så som färger, knappar, typsnitt, navigation med mera. Helt enkelt grunden till hur din webbplats ser ut. Genom att minimera funktionalitet och filer till bara det du faktiskt behöver, blir säkerheten och hastigheten för din webbplats optimal. Det blir dessutom enklare att ta vid och vidareutveckla din webbplats om tema-strukturen är byggd rätt från början.

Moduler

Plugins som tillför nytta

Det är oerhört lätt att klicka hem ett gäng plugins och vara nöjd med att man löst en massa utmaningar. Kortsiktigt. Det är ungefär som när man fick sin första iPhone och gav sig ut på App Store för första gången. Plugins är trevligt men det kan också förstöra en hel sajt. Om man inte har koll. Vi på Tankbar är restriktiva när det gäller moduler och plugins i största möjliga utsträckning. Vi är stora fan av till exempel Advanced Custom Fields (ACF Pro), Admin Columns Pro, Yoast SEO och Gravity Forms.

Kod-struktur

Skala bort, kompilera och minifiera

WordPress bottnar i ett bloggverktyg och spår från den svunna tiden finns fortfarande kvar. Genom att städa upp lite kod får vi en renare rendering och snabbare laddtider. Sedan några år tillbaka arbetar vi också mycket mer modulärt i vår WordPress-utveckling. All CSS-programmering sker genom en vass SCSS-struktur som kompileras och minifieras. Samma sak gäller all kundanpassad Javascript-programmering. På så sätt förbättras sajtens laddtider samtidigt som temat får en väldigt bra kodstruktur. Som dessutom blir lätt att bygga vidare på för andra utvecklare hos oss.

Drift

Caching och hastighet

För oss är hastighet viktigt. Men det är också svårt. Ibland. När vi har full kontroll på tema, plugins, innehåll och struktur så blir våra webbplatser väldigt snabba. Speciellt med hjälp av den WordPress-optimerade servermiljö de driftas i. En webbplats behöver idag nästan alltid stöd av någon form av cachening. Ett utryck du antingen har koll på eller bara hört talas om. Det innebär kort att servern är optimerad och inställd på att rendera och visa varje sidvisning så snabbt som möjligt utan att starta resurser på servern som tar tid. Det laddas från cache-minnet helt enkelt. Google tycker om det och besökarna älskar det. En win-win helt enkelt – Caching!