Janna Holmqvist
14 oktober 2019

Trög start för Instagrams Snap-utmanare

Instagrams nya app Thread har inte hamnat i något guldregn direkt. Bara 220 000 av Instagrams över miljarder användare hade laddat ner den under första veckan, vilket är betydligt färre än vid lanseringarna för appens tidigare satsningar IGTV och Boomerang. Dessutom har vissa användare laddat ner fel app: Det finns en annan app som heter samma sak, men den hanterar företagskommunikation.

Threads är ett försök att utmana Snapchat med en så kallad ”camera first”-lösning för nära vänner. Appens idé är enkel att förstå – i alla fall för den som har använt Snapchat. Du laddar ner, väljer ut ”nära vänner” och dyker direkt in i kameran. Med ett par duttar på skärmen är bilden eller filmen iväg. Det ska vara enkelt att dela sådant som sker här och nu. Genom en enkel swipe nedåt hamnar du i Instagrams DM-flöde, även det anpassat för dina allra närmaste vänner.threads for instagramInstagram vill förstås att vi fortsätter använda vanliga appen precis som vanligt, varför dina DM från Threads syns även där.

Såvida inte Threads tar plötslig fart kan vi konstatera att Facebook (som ju äger Instagram) sannolikt ska hålla sig på sin arena och inte konkurrera med Snapchat. För frågan är: Ska inte IG och Snap ska göra det de är bäst på i stället? Att försöka bräcka någon på bortaplan är, som vi alla vet, svårt. Inspireras är en sak, så som Insta gör med Stories och så som Messenger och WhatsApp gör med text i bilder respektive animationer. Konkurrens är en annan. Dessutom har ju Instagram betydligt fler användare än Snapchat och är en helt annan typ av kanal i grunden. Instagram är en plattform för att dela bilder och videos brett. Snapchat är primärt till för kommunikation med mindre grupper och mycket mer ”instant”.

När det gäller marknadsföring brukar vi på Tankbar tipsa om att välja kanaler med omsorg, i alla fall för mindre företag. Den som inte har en stor marknadsavdelning eller en dedikerad resurs för sociala medier har svårt att hålla ”alla” kanaler i luften och producera content som passar kanalernas unika uttryckssätt och användarbeteende. De som trots allt vill använda både Instagram och Snapchat bör fokusera just på kanalernas olikheter: Snapchat Stories kan ha en ungdomlig och spontan approach, samtidigt som närvaron på Instagram skulle kunna vridas mot mer professionell och planerad.

Vill du ha hjälp med planering av ditt innehåll i sociala medier? Kontakta oss – vi  erbjuder gärna stöd och hjälp.


Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter & PR & Social Media