Trycksaken är död – leve webben!

Trycksaken är död – leve webben!

1994-1995 arbetade undertecknad på Jan Johansson Reklam i Nyköping. På den tiden var det Nyköpings mest etablerade byrå med 6-7 anställda och kunder som SAAB, Miltronic och Leverindus. En av de trycksaksproduktioner som jag var inblandad i var Svenska Mötens katalog. Jag kan fortfarande känna ångesten den dagen katalogen levererades från tryckeriet. Det var ju liksom kört med eventuella stavfel och annat då. Därför gillar jag inte trycksaker och därför älskar jag digitala medier. Det är lite enklare att rätta till eventuella fel i efterhand:-) Det var när jag jobbade på byrån som jag började skissa på Svenska Möten första hemsida. Det var faktiskt en av orsakerna och startskottet till grundandet av Interaktiv Media AB (numera Webbyrån Tankbar AB), som alltså startade som ett dotterbolag till reklambyrån. Det var årsskiftet 1996/97 som jag och Kalle Johansson, som också jobbade på reklambyrån, flyttade ner våra arbetsplatser en våning på Fruängsgatan 3 i Nyköping. Det var då vi blev webbyrå och trycksaksproduktionen ersattes med produktion av multimedia och hemsidor.

Vad jag kommer ihåg gjordes en marknadsundersökning 1997, om hur konferensbokare hittar och bokar sina konferenser. Jag har för mig att Gula Sidorna stod för runt 80% (jag pratar alltså om den gula tjocka gamla telefonkatalogen!). 1997 fanns inte ens internet med som ett alternativ. De tre efterföljande åren skedde dock en dramatisk förändring i statistiken. Men det skulle dröja ytterligare några år innan någon vågade ta steget fullt ut…

Härom dagen släppte Svenska Möten pressreleasen ”Digital satsning i mötesbranschen”.  Där kan man bland annat läsa:

”– Webben har helt tagit över som den viktigaste kanalen i vår marknadskommunikation. Vi har drygt 15 000 besökare i månaden och det är mot dessa besökare vi vill utveckla vårt erbjudande. Vår sajt är huvudverktyget för sökning av konferens- och möteslokaler, vi låter därmed den tryckta katalogen gå till historien – vilket också är i linje med vårt miljöengagemang.

Att lägga ner den tryckta katalogen grundar sig önskemål från kunder. En av Svenska Mötens största avtalskunder, som själv är Svanenmärkta, tar till exempel inte emot tryckta kataloger längre. Säger Johan Fägerblad, vd för Svenska Möten”.

Förändringar tar ibland lite tid, men jag är övertygad om att Svenska Möten gör helt rätt i att skrota sin tryckta katalog! Ni har väl inte missat att besöka deras nya webbplats och bokningsportal?

Läs hela pressreleasen här–>

Tankbar Svenska Möten