Vårens tekniknyheter

Här nedan har han valt ut de som han ser fram mest emot.

1. Först ut är supertunna skärmar. Strömmen och tekniken sätter man i väggen, vilket gör att skärmarna blir så tunna att det knappt syns att de sticker ut från väggen. En sådan här skärm är inte mer än 3,6 millimeter djup och kallas wallpaper tv.
”Den har otrolig bild, helt sanslöst. Det är fascinerande att se. Det är fortfarande ganska dyrt, en 50-tummare kostar 65 000 kronor, men teknik är alltid dyrt i början.”

2. Nästa nyhet berör de som tycker om att titta på film. Upplösningen förändras ständigt, förut pratade man om HD, Full HD och sen kom 4K. Nu däremot pratar man om 8K.
”En skärm fastnade jag lite extra för: en 8K-skärm i 3D, men som visade 3D utan att man har de där fåniga glasögonen på sig – det var rätt coolt.”

3. Mässan har ett stort fokus på den ständigt växande tekniken digital skyltning. Det är en extra intressant utveckling att bevaka för oss med tanke på vårt dotterbolag Mediascreen. Många stora butikskedjor, gallerior och snabbmatsrestauranger har digitala skärmar i sina butiker för att presentera budskap som kampanjerbjudanden och menyer.
”De stora led-skärmarna  som finns utomhus ser tyvärr väldigt pixliga ut. Men tekniken utvecklas varje dag.”

4. Den fjärde nyheten har vi skvallrat om tidigare – Retromobilen Nokia 3310:s återkomst! De kommer göra om den lite sen sist, var trots allt tolv år sedan den slutade produceras.
”De lanserar det här som en nödtelefon, med extremt bra batteritid, som man alltid kan ha med sig.”

5. Nästa generations mobilnät håller på att växa fram – 5G, som kommer göra det trådlösa nätet ännu snabbare och fördröjningen nästintill obefintlig. Det beräknas inte ta allt för lång tid innan alla kan ta del av tekniken.
”De hade en cool demo där de hade riggat upp en bil på en testbana ett antal mil utanför Barcelona. Du kunde stå inne på den mässan, som är i Barcelona, och styra den där bilen via 5G-nätet och den åkte runt på banan med en fördröjning på bara tio millisekunder.”

6. Under mars släppte Nintendo en ny spelkonsol, Nintendo Switch. De är innovativa och har hittat på en egen grej. Konsolen ska du nämligen kunna ha både som stationär och bärbar. Vid lanseringen släppte de även ett nytt Zelda-spel.
”Som gammal gejmer tycker jag det är lite skojsigt att den får så många fina recensioner och lovord.”
 
I Södermanlands Nyheters näringslivstidning – Affärsliv – upplaga ”April 2017” skrev Anna-Karin Lampou en artikel om Philips teknikspaningar.