Zuckerbergs senaste satsningar – så kan de påverka marknadsföringen

I veckan lanserade Facebook nyheter om sina kanaler. Grundtanken är att värna individens intressen och privatliv. Beslutet är tämligen självklart – Zuckerberg måste möta den massiva kritik som har haglat över bolaget. Men hur påverkar det här våra möjligheter att använda kanalerna för marknadsföring? Vi dyker in i frågan.

Det har stormat hårt runt Facebook, sociala medier-jätten med 2,38 miljarder (!) användare. Inte minst skandalen kring Cambridge Analytica skadade varumärket kraftigt och siffror visar att Facebook dippar samtidigt som Instagram ökar. Det måste ses som en intern utmaning för Facebook, som ju äger Instagram, då de har lättare för att tjäna pengar på den blå appen jämfört med på Instagram. Nick Thompson, chefredaktör för WIRED, beskriver den biten bra här på CNBC.

Det må låta behjärtansvärt att vilja föra samman människor i världen – den vision Mark Zuckerberg alltid har sagt sig stå för – men det är en rejäl utmaning att låta miljarder privatpersoner skriva vad de vill i ett så pass öppet forum. Lögner och fake news sprids snabbare än någon hinner reagera. Framgångarna till trots har bolaget fått stora doser kritik de senaste åren.

I det här blogginlägget skrev vi om nyheterna från Facebooks F8-konferens, där Facebooks grundare beskrev hur viktigt det är att värna det privata och individens intressen. Det genomsyrar ett stort antal av årets nyheter, som möjligheten att skapa secret crush-listor som ingen annan ska kunna se, liksom det faktum att Messenger får en flik reserverad för utvalda vänner och släktingar. Grupper väntas bli mer betydelsefulla, vilket harmonierar med användarnas beteende men som definitivt skapar en del utmaningar för företag som vill synas.

På The Verge har redaktören Casey Newton skrivit en innehållsrik text om förändringarna. Han resonerar kring att Facebooks agerande är ett direkt svar på användarnas beteenden och det faktum att vi spenderar mindre tid i flödet och mer tid i privata grupper och på Messenger, ett beteende influerat av bland annat Snapchat. Han har även lanserat en teori om att Facebook försöker bygga en stor del av framtiden runt populära Messenger.

Kryptering är en annan sak som kom på tal under F8. Där lovar Zuckerberg guld och gröna skogar: ”Ingen kan se dina konversationer, inte myndigheter, inte hackers, inte ens vi”, sa han i sitt tal. Det gör frågan hur de kunna förhindra fake news, som de också slåss mot, rimlig att ställa. Just det resonerar Sarah Bernhardt och Deeped Strandh runt i senaste avsnittet av podden Social by Default. De lyfter även frågan om hur det här påverkar oss som arbetar med marknadsföring. Vilken data har vi att tillgå framöver, om allt ska vara hemligt? Vad händer med marknadsföringsmöjligheterna på Facebook och i de andra kanalerna? De undrar var varumärkenas och företagens plats är på Facebook i framtiden och vad som händer med den organiska räckvidden. ”Jag är rädd att det blir en enda stor annonsplattform”, säger Sarah Bernhardt.

Vi på Tankbar följer utvecklingen med stort intresse. Räkna med att det blir fler inlägg på temat, liksom kring hur de viktiga sociala medierna påverkar oss och det samhälle vi lever i.

På samhällstemat lanserades en intressant nyhet kring Instagram, ett upplägg som nu ska testas i Kanada: Det ska inte längre gå att se hur många som har gillat en bild eller en film. Den som gör inlägget kan se det, men som användare kommer du inte att kunna se antalet likes när du scrollar flödet. Den som har gott om tid kan förstås räkna själv, men det är väl förmodligen ett fåtal som faktiskt gör det. Skälet till att Instagram gör så är enkelt: De vill att delningarna ska ligga i fokus, inte hur många eller få likes de har fått.

“Vi vill att folk ska oroa sig mindre över hur många likes de får på Instagram och lägga mer tid på människor de bryr sig om”, sa Instagramchefen Adam Mosseri under F8.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager